Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Crida als italians i italianes residents a Catalunya i a Espanya

Elena Marisol Brandolini i Marcello Belotti

Altra Italia —

El pròxim 4 de desembre, es farà a Itàlia el Referèndum sobre la reforma de la Constitució. És una reforma proposada i impulsada pel govern de Matteo Renzi que canviarà una part important del text del 1948, fill de la Resistència al nazifeixisme.

Aquest referèndum és crucial pel futur del país i de tot Europa: un triomf del SI, de fet, amenaçaria les bases del sistema democràtic italià i del seu ordre institucional fundat sobre la descentralització regional i el municipalisme. Representaria un pèssim precedent pels processos constituents imprescindibles en el nostre continent.

La reforma, tal com proposa la pregunta referendaria, és l’expressió del paradigma neoliberal que, en nom d’un presumpte estalvi econòmic i agilització de les preses de decisions, anteposa l’economia a la política i redueix els marges de participació democràtica, separant cada vegada més les elits polítiques de la societat civil.

Amb el pretext de la “governabilitat”, la funció democràtica del Parlament en queda alterada a favor del poder executiu. Això és encara més evident en la reforma del sistema electoral que, tot i no ser inclosa en la pregunta referendària, es troba idealment enllaçada a la reforma de la Constitució.

En cas de victòria del SI, el sistema bicameral es veuria pràcticament anul·lat, amb un Senat no elegit pels ciutadans, amb components i funcions reduïdes: per tant, el sistema polític italià patiria una important recentralització. El resultat, lluny de produir una reducció de la despesa – com sostenen els que proposen la reforma – provocaria la verticalització del procés decisional i l’exclusió dels ciutadans de les decisions que els afecten.

Els italians que viuen a l’estranger tindran una raó més per votar en contra d’aquesta reforma: tutelar la pròpia dignitat de ciutadans i el principi d’equitat del vot. De fet, en el nou Senat escollit per les assemblees regionals ja no hi hauria senadors elegits pels col·legis a l’estranger. Per tant, els que no viuen a Itàlia es quedarien privats del dret d’elegir els seus representants en aquesta cambra.

Per aquest motiu, oposar-se a aquesta reforma i votar NO al referèndum no és demagògia ni populisme perquè de fet representa un atac directe a la democràcia i un motiu de divisió entre els ciutadans italians. Votar NO al referèndum significa defensar l’esperit que els pares de la constitució van voler impulsar a la Carta magna del poble italià.

Per aquesta raó, el 4 de desembre convidem els italians i les italianes que viuen a Catalunya i a Espanya a votar NO a la reforma de la constitució, per promoure una Itàlia i una Europa construïdes des de baix, en què la ciutadania sigui el veritable artífex del seu futur.

Firmen també Michela Albarello, Armando Ferrari, Steven Forti, Marco Giralucci, Cinzia Monari, Andrea Noferini, Francesca Paron, Massimiliano Rumignani, Paolo Russo, Rosario Ivano Scandurra, Valentino Valenti, AltraItaliabcn, Comitato No España.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats