Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Oriol Pujol respon avui davant el TSJC de la seva suposada implicació en la trama de les ITV

Pujol declara aquest matí pel cas ITV.

EFE

Barcelona —

0

El diputat de CiU Oriol Pujol declara avui com a imputat davant el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga una presumpta trama corrupta per arreglar el mapa de les ITV, un mes després de delegar les seves funcions com a secretari general de CDC en ser vinculat amb el cas. Pujol està acusat d'un delicte de tràfic d'influències, atès que el TSJC considera que va usar presumptament el seu “pes polític” a CDC i al seu grup parlamentari per aconseguir un “benefici econòmic per a ell i/o els seus amics” mitjançant l'adjudicació irregular d' estacions d'ITV.

Davant el magistrat del TSJC Enric Anglada, que instrueix el cas, el dirigent convergent haurà de respondre sobre el seu paper en la trama i aclarir si, com creuen els investigadors, ell és el “Zumosol”, “gran cap” o “alt comandament” al que al·ludeixen de vegades la resta d'imputats en les seves converses telefòniques, que tenien intervingudes per ordre judicial.

La titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, ​​que a l'estiu del 2011 va iniciar la investigació arran d'unes converses intervingudes en el “cas Campió”, va remetre el cas al TSJC perquè afecta a l'aforat Oriol Pujol després que un informe de la Agència Tributària el situés com “col·laborador necessari” de la xarxa.

El TSJC va acordar fa un mes la imputació del fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, davant els indicis que va dur a terme diverses gestions per intentar aconseguir l'adjudicació d'un lot d'ITV, de manera que la seva actuació “coordinava, dirigia i donava el necessari suport des d'una vessant política a la resta d'implicats ”en l'assumpte.

Arran de la seva imputació, Oriol Pujol va decidir delegar temporalment els seus càrrecs de secretari general de Convergència i de president del grup de CiU al Parlament català, sense renunciar a l'acta de diputat.

L'alt tribunal veu indicis que, amb el seu procedir, Oriol Pujol buscava també un benefici econòmic propi perquè, presumptament, compartiria amb un dels empresaris imputats una participació en la societat UPPRIME, que havia de resultar afavorida amb la remodelació de les concessions d'ITV.

A més d'Oriol Pujol, estan imputats per la seva presumpta relació en la trama l'ex número 2 de la Diputació de Barcelona Josep Tous-la ratificació en el càrrec va quedar en suspens al destapar el cas-, l'ex subdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles, i els empresaris Ricard Puignou, Sergi Pastor i Sergi Alsina. En el cas de Tous, que havia estat president de la sectorial d'Indústria de CDC i director general de Consum entre 2000 i 2003, el TSJC creu que treballava també “al servei i defensant els interessos particulars” dels empresaris imputats, del qual “hi ha indicis que era coneixedor Oriol Pujol”, segons la interlocutòria d'Enric Anglada.

Per a la imputació de Pujol han resultat claus la quarantena de trucades i sms que va creuar amb els imputats del cas de les ITV, davant un dels quals va presumir: “Sóc president del grup parlamentari, puc fer el que creguis”. Després del seu interrogatori, està previst que el diputat convergent faci declaracions als mitjans de comunicació.

Etiquetas
stats