Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

La PAH convenç la majoria de partits de reclamar els pisos buits de les entitats rescatades

Roda de premsa de la PAH pel cas de la María (al centre de la imatge) i en Jorge. /ENRIC CATALÀ

João França

Barcelona —

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha aconseguit que la majoria de partits del Parlament de Catalunya -excepte el PP i a l'espera del Govern de CiU- subscriguin la seva reivindicació de que les entitats financeres rescatades posin a disposició de l'Administració els pisos buits que acumulen “com a contrapartida dels diners públics obtinguts” i amb l'objectiu d'aconseguir un parc de lloguer social. Així ho inclouen en un manifest presentat aquest dimarts.

Els únics que s'han negat a firmar el document ha estat el Partit Popular. Cal dir, tanmateix, que a CiU no se l'ha contactat, perquè la PAH s'ha dirigit directament al Govern de la Generalitat, de qui espera encara una resposta, i a l'Ajuntament de Barcelona, que s'ha compromès a intercedir en el cas pel qual protesten.

El document té el seu origen en el cas de la María i en Jorge, una parella de septuagenaris que està a punt de perdre la casa per haver avalat un deute que va contraure la seva filla amb CatalunyaCaixa després d'haver perdut casa seva, un total de 60.000 euros -ascendeixen ara a 90.000 euros- als quals ni la filla ni els pares poden fer front. Amb l'objectiu de solucionar el cas d'aquesta parella la PAH va elaborar el manifest que s'ha presentat aquest dimarts, i que en el seu primer punt demana concedir a la parella “la dació total i un lloguer vitalici d'entre 50 i 100 euros mensuals”. Per la seva banda, segons ha avançat la plataforma, l'Ajuntament de Barcelona els ha comunicat el seu suport a la parella i calcula que el lloguer social no hauria de superar els 80 euros. L'Àrea d'Hàbitat Urbà del consistori està negociant paral·lelament amb CatalunyaCaixa per solucionar el cas.

Exigència de més compromís dels partits

Carlos Macías, de la PAH de Barcelona, ha reivindicat que els partits actuin més enllà del suport que han mostrat amb motiu d'aquest cas puntual. “Si els grups parlamentaris i municipals estiguessin aplicant les mesures que proposem des de la PAH no caldria que estiguéssim aquí avui”, ha declarat davant de l'oficina de Catalunya Caixa del Passeig de Gràcia.

En els propers mesos els grups parlamentaris tindran ocasió de posicionar-se amb un compromís efectiu. La Mesa del Parlament ha admès a tràmit aquest mes la ILP impulsada per la PAH i l'Aliança contra la Pobresa Energètica per crear una llei catalana que garanteixi el dret a l'habitatge i els subministraments bàsics. En les properes setmanes començarà la recollida de signatures i un cop aconseguides les firmes necessàries el Parlament haurà de debatre i votar la propostes.

En relació al cas de la María i el Jorge, Macías assegura que “Catalunya Caixa s'ha quedat sola”. “Si l'Ajuntament, el Parlament i la ciutadania organitzada ja han exigit sol.lucions no sé a què més esperen”. Assegura que la parella ha vist la seva salut molt afectada per aquesta situació i per això “no podem esperar i volem una resposta avui mateix”, conclou.

Un deute impagable

La vida de la María i en Jorge s'albirava complicada quan van haver d'avalar un préstec de 60.000 euros que la seva filla va haver de demanar després de perdre el pis per no poder pagar la hipoteca i, a sobre, quedar-li aquest deute. Però el que no s'esperava de cap manera la parella és que el banc arribaria a reclamar casa seva, després que la filla no pugués pagar el deute -que ara ascendeix a 90.000 euros- i CatalunyaCaixa reclami a la María i en Jorge el seu aval, al qual tampoc no poden fer front, atès que ingressen mensualment 733 euros de pensió.

Durant la darrera setmana de negociació amb la PAH, el banc els ha ofert la possibilitat de quedar-se a casa seva com a inquilins amb un lloguer de 275 euros al mes, però tampoc així podria sobreviure la parella, segons constaten a la PAH. Als migrats ingressos de la María i en Jorge s'hi han d'afegir elevades despeses en medicaments atès el seu delicat estat de salut. La María es troba en tractament psicològic per una depressió vinculada a l'angoixa i el seu marit ha perdut la visió d'un ull per una pujada de sucre causada per l'estrés, explica.

La María agraeix el suport rebut per la PAH i assegura que “si no fos per ells no estaria aquí”. No obstant, aquesta senyora de 73 anys no recupera del tot els ànims. “Estic una mica bé, però estic malament, perquè estic en tractament psicològic i el meu marit està malament de salut”, lamenta. “L'esperança no la perds, però arriba un moment que et desesperes, i sort tinc de la PAH i del Punt de Trobada d'Afectats per la Crisi (PTAC) de Sant Andreu, que sempre m'han ajudat i em van portar a la Plataforma”, conclou.

Etiquetas
stats