Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH es torna a plantar contra el PP

Una dona crida contra el PP a la seu del partit a Barcelona

João França

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha tornat a les seus del PP per reclamar, un cop més, que no freni una llei per lluitar contra els desnonaments. El febrer del 2013 protestaven en aquest mateix escenari perquè el PP volia impedir l'admissió a tràmit de la iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per la PAH. Finalment van fer marxa enrere i la van admetre a tràmit, tot i que van acabar per no aprovar cap de les seves mesures. Aquella llei va inspirar més tard una ILP catalana, aquesta aprovada per unanimitat el passat juliol, fins i tot amb el vot del PP català. Ara, però, el govern de Rajoy planeja impugnar-la davant el Tribunal Constitucional. La PAH assegura que ha pogut saber que la intenció dels populars és fer-ho aquest divendres.

Més enllà de la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l'Observatori DESC, impulsors de la llei, la protesta a Barcelona ha aplegat altres col·lectius socials que els han volgut mostrar suport. És el cas dels Bombers Indignats, que han recordat víctimes de la pobresa energètica que han mort intentant escalfar-se de forma precària. També de la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya, la Taula del Tercer Sector o la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya. PAHs de tot l'Estat s'han sumat a la protesta a les seus del PP en 50 ciutats. La plataforma ha impulsat projectes legislatius en tretze parlaments autonòmics per exportar les mesures de la llei catalana que es podrien veure afectats per la impugnació.

Els impulsors de la llei han anunciat que s'han reunit amb tots els partits del Parlament per exigir que treballin per la defensa d'aquesta llei, i asseguren que fins i tot el PP català ha mostrat preocupació per la situació. El dimecres aniran a Madrid per reunir-se amb els partits del Congrés. Tenen trobades confirmades amb totes les formacions menys el PP i Ciutadans. “Exigim a tots els partits un pronunciament públic en defensa de la constitucionalitat d'aquesta llei, i un compromís de que si arriben a governar ara o després d'unes noves eleccions retiraran el recurs que posi el PP”, ha explicat Carlos Macías, portaveu de la PAH.

Aquest compromís passa també, segons ha dit, per estendre els drets que garanteix aquesta llei a la resta de ciutadans de l'Estat a través de les cinc mesures de mínims que la PAH va presentar durant la campanya. El govern de Rajoy ja ha impugnat lleis que garanteixen algunes d'aquestes mesures a Andalusia, Navarra, Canàries i Euskadi. Per la PAH, la impugnació per part del govern en funcions seria “un últim servei del PP a la banca”. En cas que s'impugni la plataforma anuncia noves accions “contundents” contra el partit popular.

Pel que fa al Govern català, Maria Campuzano, portaveu de l'APE, ha reclamat a Carles Puigdemont que aprofiti la seva reunió també el dimecres amb Mariano Rajoy per defensar la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica, però sobretot ha reclamat que treballi per la seva aplicació. Tot i que la Generalitat no ha desplegat encara tots els recursos de la llei, tant afectats com alguns ajuntaments ja l'estan emprant per garantir sostre, llum, aigua i gas a les famílies sense recursos.

Etiquetas
stats