Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rajoy estudia impugnar la llei catalana contra els desnonaments abans del 5 de maig

El portaveu de la PAH, Carlos Macías, al Parlament durant la tramitació de la llei 24/2015

João França

La llei 24/2015 per fer front a l'emergència habitacional i la pobresa energètica, impulsada per la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Obervatori DESC i aprovada per unanimitat al Parlament el passat juliol, es troba a les portes de ser impugnada al Tribunal Constitucional. El govern en funcions de Mariano Rajoy té fins el proper dia 5 de maig per fer-ho i la PAH tem que ho faci en el Consell de Ministres del 29 d'abril. El recurs deixaria en suspens l'aplicació de la llei a l'espera d'un dictamen.

Aquest dimarts té lloc una reunió entre l'executiu central i el govern català per discutir la constitucionalitat de la llei. El passat octubre el Constitucional ja va suspendre per un recurs del govern de Rajoy mesures contra la pobresa energètica i els abusos hipotecaris vinculades al Codi de Consum català, anul·lat definitivament la setmana passada. L'executiu també va comunicar a la Generalitat que considerava de “discutible constitucionalitat” alguns articles de la llei fruit de la ILP d'Habitatge, tot i que el Partit Popular català hi va votar a favor, amb tots els altres grups del Parlament. Amb la data límit per la impugnació en context preelectoral, el PP va optar per no portar aquesta llei directament al TC, sinó proposar a la Generalitat la creació d'una comissió bilateral que li donava sis mesos més de marge per la impugnació.

El 5 de maig és la data límit pel recurs després d'aquest aplaçament, i funcionaris de la Generalitat paralitzen part del seu desenvolupament perquè ja donen per fet que la llei serà recorreguda i suspesa cautelarment. La PAH considera que aquest seria “el darrer servei a la banca i a les empreses subministradores” del Govern en funcions del PP, però anuncia accions de pressió en les properes tres setmanes per aconseguir fer canviar de parer l'executiu de Rajoy. De moment han convocat concentracions davant les seus del PP el proper dilluns a les 18:30.

Efectes en altres comunitats

“Les properes setmanes són crítiques i decisives per evitar que suspenguin la primera de les lleis que ha aconseguit aprovar la PAH per acabar amb l'emergència habitacional”, asseguren en un comunicat. I diuen la primera perquè han portat projectes de llei que segueixen l'exemple de la llei catalana a tretze parlaments autonòmics. Actualment s'estan desenvolupant a Balears, el País València i la Comunitat de Múrcia lleis que es podrien veure afectades per una sentència contrària a la llei vigent a Catalunya.

Pel que fa al Govern català, la PAH fa mesos que exigeix valentia en l'aplicació de les mesures aprovades per unanimitat al Parlament des del juliol. El diumenge es compleix el període d'un mes que els promotors de ILP van donar al Govern per posar el conveni per al compliment de la llei sobre la taula de les companyies subministradores. “El que de fer la Generalitat és aplicar les lleis quan estan vigents i no defensar-les quan les tomben”, sentencia el portaveu de la PAH Carlos Macías.

Etiquetas
stats