Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge Pedraz es planteja lliurar a Ruz la querella contra els Pujol

El jutge Santiago Pedraz es planteja delegar la querella contra Pujol a Ruz.

Pedro Águeda

Madrid —

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz vol conèixer quines investigacions porta a terme el seu company Pablo Ruz abans d'adoptar una decisió sobre la querella col·lectiva presentada per Podemos i Guanyem Barcelona contra el clan Pujol, i a la qual s'han sumat diversos col·lectius ciutadans. Ruz investiga el primogènit del matrimoni Pujol-Ferrusola, a qui interrogarà el proper 15 de setembre, i a Pedraz li acaba d'arribar per repartiment la querella presentada per les esmentades formacions polítiques. Per aquest motiu, Pedraz ha demanat a Ruz un informe amb el contingut de les seves indagacions, abans de determinar si s'ha d'encarregar de la querella de Podemos o posar-la en coneixement de Ruz.

De moment, el cas de l'herència dels Pujol no és objecte d'investigació a l'Audiència Nacional. En aquest tribunal, Ruz investiga els moviments sospitosos de 32 milions d'euros realitzats per Pujol Ferrusola per diferents paradisos fiscals. Aquesta investigació va començar al gener de 2013, arran d'una denúncia de la examant de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez.

D'altra banda, ja hi ha un jutjat que ha obert una investigació arran de la confessió de l'expresident de la Generalitat. El Jutjat número 31 ha admès a tràmit una querella presentada per Manos Limpias arran del comunicat de Pujol i Soley admetent que va amagar al fisc durant 34 anys un llegat que el seu pare va deixar a la seva dona i als seus set fills.

No obstant això, Podemos i Guanyem s'han dirigit directament a l'Audiència Nacional. La querella parteix de la confessió de Pujol, però considera “indispensable, per raons de justícia, determinar si aquest patrimoni ocult, encara que inicialment fos un llegat del pare de l'expresident, procedeix també del portentós entramat financer creat per la família Pujol i de beneficis obtinguts per activitats econòmiques il·lícites vinculades a l'obtenció de contractes públics per a les seves pròpies empreses o al cobrament de comissions, per part de la Generalitat, en la celebració d'aquest tipus de contractes ”.

A falta d'un “poder especial”

Entre les decisions acordades aquest dilluns per Pedraz hi ha la de requerir als querellants perquè presentin “un poder especial” necessari en la presentació de la querella, del contingut del qual posa en coneixement la Fiscalia. El jutge no pregunta al Ministeri Públic per l'admissió a tràmit de la mateixa a causa de la falta de l'esmentat poder especial. Els dos querellants demanen la imputació de l'expresident de l'Executiu català; la seva esposa, Marta Ferrusola; els fills del matrimoni -Jordi, Marta, Josep, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer-; i empresaris com Jordi Puig i Godes -germà del conseller Felip Puig- i Carles Sumarroca, cofundador de CDC i amic de l'exmandatari català. També es troben dos fills d'aquest últim -Carles i Jordi Sumarroca Claverol- i l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès.

El jutge Pablo Ruz està a l'espera de conèixer indicis que vinculin la investigació en un jutjat de Barcelona amb la que ell segueix sobre el fill de Pujol Ferrusola. La Fiscalia Anticorrupció encara no ha pres una decisió sobre la possible agrupació de les indagacions al Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional. Nous informes policials i la informació reclamada per la jutge de Barcelona i Ruz a entitats bancàries d'Andorra podrien contenir els arguments per mantenir separada la instrucció o agrupar-la a l'Audiència Nacional i si hi ha cas 'clan Pujol'.

Un cop Pedraz hagi rebut l'informe de Ruz -que es reincorpora avui al seu jutjat-, decidirà si és competent per investigar la querella i si l'admet a tràmit. També pot enviar-la a Barcelona o al jutge Ruz i que siguin aquests magistrats els que decideixin sobre la seva admissió a tràmit. La jutge de Barcelona ja ha cursat una comissió rogatòria a Suïssa i Andorra perquè bancs d'aquest país informin sobre fons de tots els membres de la família, ha requerit el llegat de Florenci Pujol, així com les declaracions d'IRPF i Patrimoni de tots els membres del clan.

Etiquetas
stats