Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La pareja de Ayuso facturó trabajos durante su fraude fiscal a un socio en Panamá
Los megaincendios queman Europa, ¿estamos preparados?
Opinión - Noticias que no interesan. Por Esther Palomera

Pere Codonyan: “El que està passant a TV3 es un canvi de model”

Pere Codonyan, des del balcó de la que fins ara ha estat la delegació de TV3 a Perpinyà. (foto: TV3)

Pau Rodríguez

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), organisme del qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio, va anunciar el passat divendres que suprimirà a partir del 31 de maig les seves delegacions al Pirineu, les Terres de l'Ebre i l'anomenada Catalunya Nord. La retallada s'emmarca dins d'un pla de reestructuració de la Televisió de Catalunya que ha de servir per contenir la despesa, i que ja va portar la corporació a suprimir les feines de producció de les delegacions de Girona, Tarragona i Lleida (tasques que haurà assumir ara la plantilla de la seu central). Per als treballadors, que ja han protestat públicament en més una ocasió des de divendres, aquest ajust suposarà una pèrdua de contacte amb el territori, un fet del qual TV3 sempre n'ha presumit: la informació de proximitat.

Un dels periodistes de referència en aquest tipus d'informació és Pere Codonyan, corresponsal a Perpinyà per la televisió catalana. Amb l'inconfusible accent afrancesat de la variant dialectal del català que es parla a la zona (la Catalunya Nord abraça les regions franceses del Rosselló, Conflent, Vallespir, Capcir i la Cerdanya), Codonyan porta més de 18 anys enviant cròniques des del terreny. Ara, tanmateix, es quedará sense feina mentre assisteix al que intueix com un “canvi de model” a la cadena.

En aquesta entrevista, el periodista parla de prioritats davant unes retallades que, d'una manera o altra, no discuteix. La corporació, que compta amb uns 2.700 treballadors, s'ha enfrontat en els últims anys a un ajust del 13% del pressupost, que no ha comportat de moment una reducció de la plantilla però sí d'alguns dels seus canals i de diversos programes. Des que es va renovar el seu consell, farà gairebé un any, a la CCMA hi mana CiU, que va col·locar al president, Brauli Duart, de la mà del PP, el candidat de qual, Armand Querol, ostenta la vicepresidència.

¿Després de gairebé dues dècades de corresponsal, com encaixa que TV3 hagi optat per prescindir de tres de les seves delegacions territorials?

És una pena. Si segueix així TV3 perdrà la seva identitat, la d'un canal que s'interessava pel territori de parla catalana, per les seves particularitats, que escollia a periodistes que s'identifiquessin amb la seva zona de treball -com succeïa en totes les delegacions-. És un lligam que en el seu dia es va construir amb tot el territori i que ara està en perill.

Ho està també la qualitat informativa?

No és això el que més em preocupa. Confio en els periodistes que vindran de Girona per cobrir l'actualitat de Perpinyà puntualment, per exemple. Són bons professionals. El que és alarmant és que aquí -i en les altres delegacions- s'hi està tancant definitivament una finestra. I això que està passant forna part sens dubte d'un canvi de model.

En quin sentit?

Durant anys TV3 es va crear amb esforç una identitat, una imatge: va connectar amb totes les regions amb les quals Catalunya havia tingut un vincle lingüístic, històric i cultural, va consolidar-ne els llaços... però de sobte, a l'hora de reduir costos en un moment de crisi, no han dubtat a suprimir als corresponsals. Ni ens han preguntat sobre com podríem estalviar per poder mantenir les delegacions. Ens han avisat d'un dia per l'altre.

Veu llavors intencionalitat en la supressió de les corresponsalies més enllà de l'austeritat pressupostària?

Només sé que això ha començat de veritat amb els que manen ara. Això és un fet. Diuen que s'estalviaran uns 500.000 euros a l'any amb aquesta mesura, i em pregunto si no hi havia cap altra opció. Al final retallar és qüestió de prioritats i podrien haver ajustat una mica el pressupost de les delegacions i una altra mica el d'una altra banda per evitar aquesta decisió brutal i pràcticament irreversible. Hi ha qui diu també que és el pretext per poder aplicar un ERO, que fa temps que plana sobre la plantilla del canal però que potser no es podia fer mentre es tenien obertes tantes delegacions amb les seves respectives productores i subcontractats. El problema, com amb tot en aquesta crisi, és que sempre acabem pagant els més petits i indefensos.

Fins a quin punt TV3 no ha tingut una plantilla sobredimensionada?

Primer de tot, no s'ha de comparar amb altres televisions autonòmiques. Per a mi TV3 és una televisió nacional, i com a tal cal considerar-la i comparar-la amb les altres. Dit això, s'ha sobredimensionat? Probablement. Però quan hi havia diners ens ho podíem permetre, i ara amb la crisi torna a ser una qüestió de prioritats decidir què podem mantenir. Amb els actuals sacrificis hem de seguir donant la Fórmula 1? Cal canviar els decorats en l'actual època de crisi? En aquest cas s'ha optat en part per retallar en el fet diferencial de la televisió catalana, que és el seu arrelament al territori, i alhora en els serveis informatius, que són un puntal de l'audiència i el lideratge de la cadena.

Hi ha qui pot pensar que retallar en les delegacions és el més lògic, perquè les associa al mapa dels Països Catalans, en què no creu.

Ho entenc. Però aquesta persona hauria també entendre que, més enllà de les disputes polítiques, hi ha una comunitat lingüística i cultural. És molt senzill: Catalunya s'interessa preferentment pel que passa a Perpinyà com Espanya informa molt més que França sobre Amèrica Llatina, i alhora França informa més d'Àfrica que la resta. Això és així i ningú se sorprèn. Però és que a més a la Catalunya Nord hi ha una identitat compartida amb la resta de Catalunya.

Una identitat que TV3 ha contribuït a crear.

Evidentment. Una de les funcions del canal des dels seus inicis ha estat ajudar a cohesionar una societat catalana que és molt més que quatre províncies espanyoles, i enfortir aquesta identitat al cap i a la fi compartida també més enllà de la frontera. El que ha fet TV3 en aprovar aquesta retallada és donar l'esquena a molta gent que comparteix aquesta identitat. És un retrocés que podria acostar el canal cada vegada més al model de televisió regional i folklòrica que alguns sempre han volgut. I en això crec que hi ha hagut un abans i un després des de l'arribada dels nous gestors.

¿Insinua llavors que ha estat determinant el paper del PP des de la vicepresidència de la CCMA?

La veritat és que tampoc vull acusar. Jo estic gairebé a 300 quilòmetres d'on es decideix tot, així que l'únic que sé segur és que abans de l'arribada del nou consell ja es van fer retallades, però no es van desmantellar les delegacions sense ni tan sols plantejar una reducció dels seus costos prèviament.

A Catalunya s'ha iniciat una recollida de signatures per internet per paralitzar el tancament i ja porten més de 4.000. Quina resposta hi ha hagut a la zona?

¡Sabia això de les signatures! És molt gratificant. Quant a la resposta a la zona, és fort dir-ho, però n'hi ha que s'han sentit traïts, malgrat que no hi ha hagut protestes encara perquè les coses sempre van una mica més a poc a poc aquí. Però em consta que moltes entitats culturals, esportives i socials estan elaborant un manifest per enviar-lo a la corporació i al Parlament, si no m'equivoco. També hi ha hagut reaccions d'alguns partits polítics, com ERC, CiU o Unitat Catalana.

La Catalunya Nord quedarà ara relegada a TV3 al mapa del temps dels informatius?

Potser ni això, tal com estan les coses. És una pena.

Etiquetas
stats