Oleguer Pujol es nega a declarar a comissaria després de vuit hores de registre a casa

El fill menor dels Pujol, Oleguer, ha quedat en llibertat aquesta tarda després de negar-se a declarar davant la policia. Els agents de la UDEF l'havien conduït fins a dependències policials després de registrar durant vuit hores el seu domicili de Barcelona. Acompanyat del seu advocat -i el de tota la família-, Cristóbal Martell, Oleguer Pujol espera ara la citació com a imputat del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz.

El menor dels Pujol és l'objectiu principal d'una causa que investiga un gran frau fiscal i de blanqueig de capitals a través de paradisos fiscals. El fill menor de l'expresident hauria teixit una complicada troca societària que li permetia blanquejar diners de societats no residents, situades a Holanda i en paradisos fiscals com Luxemburg, Antilles Holandeses o les Illes Verges. La policia sospita que Oleguer Pujol ha pogut arribar a blanquejar “milers de milions” d'euros amb una mecànica que funcionava almenys des de 2007.

Al centre de la trama se situa la societat Samos Serveis i Gestions, però la Fiscalia Anticorrupció i la UDEF investiguen almenys 16 societats de les quals pengen altres diverses desenes. El soci a Samos Serveis i Gestions d'Oleguer Pujol és Luis Iglesias Rodríguez, qui, com el fill de l'expresident, va ser detingut per la policia durant les primeres hores dels registres dels seus respectius domicilis, a Barcelona i Madrid.

La Policia hi ha acudit amb gossos ensinistrats en la detecció de diners en metàl·lic, tot i que la prioritat era la confiscació de documentació que permeti conèixer el funcionament del complicat entramat de blanqueig. L'operació va ser autoritzada pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que instrueix la querella presentada per Guanyem Barcelona, Podem i el Partit X, entre d'altres organitzacions. La Sala Penal de l'Audiència Nacional va rebutjar gran part de la querella per abordar fets que ja són investigats en altres jutjats, però va reservar a Pedraz la trama al voltant Oleguer Pujol.

La Fiscalia Anticorrupció havia obert diligències al juliol a conseqüència de la informació facilitada per la Policia. Al costat de la UDEF i el jutge Pedraz, treballen els fiscals Anticorrupció José Grinda i Juan José Rosa. En total, el dijous han estat registrades les seus de 16 mercantils a Barcelona, Madrid, València i Melilla.

La detenció durant hores de Pujol i Iglesias ha tingut com a finalitat els registres practicats i evitar l'eliminació de proves, però no estava prevista per Pedraz. Els agents han confiscat un gran volum d'informació, en paper i suport informàtic. Està previst que el jutge no citi Oleguer Pujol fins que la policia no hagi analitzat aquesta informació, la qual cosa podria portar setmanes, fins i tot mesos.

Oleguer Pujol és un multimilionari que a finals de 2012 va admetre guardar 93 milions d'euros a l'estranger. Les autoritats van conèixer la dada quan es va acollir a l'amnistia fiscal per regularitzar tres milions d'euros.

Les oficines del Santander

El jutge vol aclarir l'origen dels diners amb què la societat Samos Serveis i Gestions va comprar 1.152 oficines del Banco Santander i d'edificis de Bankia per part de les societats Step Negocis i Ursus Alfa. També són objecte d'investigació operacions realitzades entre Longshore i Prisa Divisió Immobiliària i entre Nova Melilla Associats i Tres Forcas Capital, així com la compra d'immobles a Palma de Mallorca i l'edifici del Consell General de l'Advocacia, segons fonts jurídiques.

La investigació abasta, a més, les ampliacions de capital entre societats d'inversions que no semblen tenir finançament suficient, i hipoteques com garanties de préstecs atorgats a persones jurídiques que no semblen ser titulars dels béns que serveixen com a garantia. El magistrat estudia si, mitjançant les subscripcions i aportacions de capital i mitjançant els préstecs duts a terme entre residents i no residents, s'han situat a Espanya fons procedents de l'exterior, i viceversa.