Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSC es reafirmarà en un 'no' sense escarafalls per minimitzar la ruptura amb el PSOE

El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta

Arturo Puente

L'anunciat 'no' del PSC a la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern central es dóna per segur a la seu dels socialistes catalans, a falta de la decisió oficial. En un partit fortament cohesionat al voltant d'aquesta postura, ningú espera sorpreses al Consell Nacional que celebraran aquest dimarts, fixat dos dies després del Comitè Federal del PSOE que va fixar l'abstenció dels socialistes.

El guió d'un dels dies més complicats en la història de les relacions entre tots dos partits començarà al matí amb una primera reunió de l'Executiva del PSC. Després d'això, el Consell Nacional extraordinari, que definirà la postura definitiva del PSC a la investidura. Finalment, la decisió serà posada en comú amb els set diputats al Congrés.

Si no hi ha sobresalts en cap de les tres cites, la ruptura de la disciplina del grup socialista s'acabarà produint. L'objectiu de la direcció d'Iceta és poder donar un 'no' el més calmat possible perquè el dissentiment no es tradueixi en un estrip entre les dues organitzacions. Fermesa en la decisió però contenció en els gestos per no tibar una corda que volen evitar trencar a qualsevol preu.

A l'altre costat de la corda, els barons del PSOE, que s'han mostrat poc disposats a acceptar els arguments que Iceta va exposar el diumenge. Un cop fracassat l'intent de convèncer-los, els catalans accepten la decisió dels seus socis però es mantenen en la seva, mentre intenten sortir de l'ull de l'huracà. Tant és així que aquest dilluns Miquel Iceta reconeixia que el 'no' del seu partit serà un acte de “desobediència”, pel que estan “disposats a assumir les conseqüències”.

El primer secretari és conscient que el PSOE podria actuar amb duresa contra la rebel·lia catalana. El partit castiga habitualment la ruptura de la disciplina de vot amb multes de fins a 600 euros però, si fos considerada una actuació greu, estaria facultat fins i tot per expulsar del seu grup als diputats díscols. Davant d'això, Iceta s'ha mostrat comprensiu amb la possibilitat que el PSOE es pugui replantejar la seva relació amb el PSC.

“El PSC no s'està plantejant la ruptura amb el PSOE”, ha aclarit la secretària d'organització, Assumpta Escarp, que ha comparegut aquest dilluns visiblement dolguda per la situació. Escarp reaccionava a les veus, creixents en entre els barons socialistes, que ja parlen obertament de divorci. Entre elles, la del manxec Emiliano García-Page, qui havia recordat unes hores abans que “a Espanya si algú vol el divorci, amb que ho demani una de les parts és suficient”.

Tan segur és que els catalans no s'abstendran com que no seran ells els que demanin el divorci. Però això no vol dir que els socialistes no examinin escenaris alternatius, si el PSOE decideix revisar el protocol de relacions. Aquest dilluns en els micròfons de Rac-1 Iceta ha passat revista a models d'associació de diferents partits, com el de la CDU alemanya amb la CSU bavaresa, que no tenen veu en l'executiva dels primers com si que la té el PSC a la del PSOE .

El primer secretari deixava entreveure així la seva resignació davant de qualsevol decisió que pugui prendre Ferraz, per dràstica que sigui. Per un partit que exhibeix com a bandera a Catalunya el federalisme i unes bones relacions amb la resta d'Espanya, tan catastròfic seria permetre un govern de Rajoy com trencar la seva relació de germanor amb el PSOE.

Etiquetas
stats