Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Qui són els futurs regidors de Barcelona en Comú?

Janet Sanz, Ada Colau, Gerardo Pisarello i Jaume Asens celebrannt la victòria de Barcelona en Comú. / ENRIC CATALÀ

João França / Jordi Molina

Ada Colau ha centrat els focus de la campanya electoral de Barcelona a Comú, però darrere d'ella entraran fins a 11 regidors a l'Ajuntament de Barcelona. Noms que amb tota probabilitat hauran d'assumir els mesos vinents carteres i responsabilitats de govern tan complexes com les de participació ciutadana, transport, seguretat o promoció econòmica. Qui seran? Alguns d'ells ja han fet política institucional, com els noms que vénen d'ICV, però la majoria debuta en la gestió pública. A la llista hi ha militants de gairebé tots els actors confluents: a més dels ecosocialistes, Podem, EUiA i Procés Constituent. Analitzem els perfils dels 11 de Barcelona en Comú.

1. Ada Colau (Barcelona, 1974)

Activista en defensa dels drets, Colau va estudiar filosofia a la UB i va ser una de les fundadores de l'assemblea de la seva facultat. Es va polititzar especialment amb el moviment antiglobalització i des de llavors ha estat molt implicada en diversos moviments de la ciutat, ja fos l'ocupació de Miles de Viviendas, el moviment V de Vivenda o la fundació de la PAH. També ha estat membre de les juntes de la FAVB (Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona) i de la CONFAVC (Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya).

2. Gerardo Pisarello (Argentina, 1970)

Professor de dret constitucional a la UB, viu a Barcelona des de 2011. Ha escrit molts llibres i articles -molts d'ells al costat de Jaume Asens- sobre constitucionalisme, drets humans i dret a la ciutat. És membre de Procés Constituent i en les passades europees va ser proposat per EUiA com a candidat a les europees. Durant més de deu anys ha estat vicepresident de l'Observatori DESC.

3. Laia Ortiz (Barcelona, 1979)

El seu pas pel Congrés dels Diputats ha ampliat la seva dimensió política fins a esdevenir un dels actius joves més valorats d'ICV. No obstant això, la marxa política d'Ortiz va començar a la seva ciutat natal, Barcelona, al barri de Sant Andreu on ja el 1999 es va adherir a Joves d'Esquerra Verda (JEV), la secció jove d'ICV de la quual més tard seria la Coordinadora nacional. Des de llavors la seva implicació en política no ha deixat de créixer, fins a esdevenir la diputada més jove del Parlament (2007-2012). Temes d'energia, cooperació, medi ambient i polítiques públiques de gènere són els punts forts d'aquesta llicenciada en Ciències Polítiques.

4. Jaume Asens (Barcelona, 1972)

Advocat vinculat als moviments socials, va estudiar Dret i Filosofia a la UB i es va doctorar en Ciències Polítiques a la UPF. Ha treballat en casos com la defensa dels okupes del Cinema Princesa, o casos d'acusació popular com el de la FAVB en el cas del Palau de la Música contra Fèlix Millet, el de l'Observatori DESC contra Luis Bárcenas o el de guanyem Barcelona i Podem contra la família Pujol Ferrusola. És membre de Procés Constituent i del Consell Ciutadà de l'Estat de Podem.

5. Janet Sanz (Tamarit de Llitera, 1984)

Repetirà com a regidora, després de quatre anys com a regidora d'ICV, la més jove de l'Ajuntament de Barcelona. Promoció econòmica, ocupació, medi ambient, dones, joventut, LGTB, noves tecnologies i drets dels animals són algunes de les àrees ha abordat Sanz que, igual que Ortiz, es va polititzar en espais vinculats a ICV, com Acció Jove (CCOO, Dones amb Iniciativa o Joves d'Esquerra Verda, on va entrar en 2004. En aquest temps ha estat regidora adscrita en els tres districtes: Nou Barris, Les Corts i Sant Andreu, on resideix aquesta filla de pares d'Osca, que suma dues carreres: Ciències Polítiques i Dret.

6. Raimundo Viejo (Vigo, 1969)

És un dels enllaços de Podem amb la formació d'Ada Colau. Pablo Iglesias el va integrar en la seva llista per formar el consell ciutadà de Podem (la direcció). Fins al moment ha exercit de responsable de l'Eix Cultural de BComú, on va ser una de les veus més crítiques en el conflicte del MACBA, arran de l'escultura que recordava al rei Joan Carles sodomitzat. Politòleg i activista gallec, viu a Barcelona des de 2005 i acumula una llarga trajectòria com a docent a New Haven, UAB, Chicago, UPF, Lausanne i Compostel·la. El seu estudi se centra en els moviments socials, les identitats col·lectives i els processos de canvi de règim.

7. Gala Pin (València, 1981)

Activista digital i veïnal. Viu a Barcelona des de 2003, on es va traslladar per a estudiar filosofia. Llavors va entrar a formar part de Miles de Viviendas i d'allí va saltar al moviment veïnal de la Barceloneta, especialment crític amb el model turístic de la ciutat. Ha treballat en la defensa de la cultura i el programari lliure i la neutralitat de la xarxa des de la plataforma X.net i del Free Culture Forum. L'any 2012 es va incorporar a la PAH.

8. Agustí Colom (Barcelona, 1961)

Membre d'ICV i CCOO. Aquest llicenciat en ciències econòmiques i empresarials i professor del Departament de Teoria Econòmica de la UB, ha col·laborat activament en el moviment del 15-M i ha impartit conferències sobre les retallades en sanitat i educació. En el seu currículum destaca que el seu paper com a síndic de la Sindicatura de Comptes de Catalunya (2004-2011), on va elaborar el conegut com a Informe Crespo. A més forma part del Consell Editorial de la Revista Economia Crítica i del Comitè Científic d'ATTAC.

9. Laura Pérez Castaño (Barcelona, 1982)

En una entrevista recent afirmava que va deixar l'Equador, on estava treballant en projectes de municipalisme, per participar en una iniciativa com la de Barcelona en Comú. Pérez Castaño sempre ha estat vinculada amb projectes de cooperació internacional i estratègies de desenvolupament en turisme, sobretot a Llatinoamèrica, en països com Perú i Bolívia. En la formació d'Ada Colau s'ha encarregat principalment de les qüestions d'igualtat de gènere.

10. Mercedes Vidal (Barcelona, 1980)

Membre d'EUiA, va guanyar el pols a Isabel Ribas, actual coordinadora d'EUiA a Barcelona i regidora de l'Ajuntament barceloní, per ser la representant d'EUiA a la candidatura d'Ada Colau. Ha estat vicepresidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i Participa a Aigua és Vida i l'Aliança contra la Pobresa Energètica. Aquesta militant de base d'EUiA (on milita des de 2004) està vinculada, també, al moviment associatiu de la Sagrera i Sant Andreu, al casal autogestionat Harmonia i és llicenciada en ciències ambientals per la UAB, treballant des de fa més de deu anys en l'àmbit l'urbanisme i l'ecologia.

11. Josep Maria Muntaner (Barcelona, 1954)

És un dels urbanistes més destacats de la capital catalana, després de l'estela de noms com Jordi Borja. Amb altra urbanista reconeguda, Zaida Muxí, codirigeix el Laboratori de l'Habitatge Col·lectiu Sensible. Al llarg de la seva trajectòria ha assessorat a la Generalitat de Catalunya, la Junta d'Andalusia i ciutats com Buenos Aires o Són Paulo. És catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.

Etiquetas
stats