Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

La vaga irromp en campanya amb el suport d'amplis sectors socials

Redacció

Barcelona —

A falta de pocs dies per arribar a l’equador de la contesa electoral en què està immersa Catalunya, les principals ciutats i pobles del territori es despertaran demà en un escenari de vaga general. Els sindicats, empesos per una convocatòria que trascendeix fronteres i que s’estén a diversos països europeus, van cridar ja fa setmanes a una aturada generalitzada malgrat el panorama actual de campanya electoral, i els partits polítics s’hi han hagut d’adaptar. PSC, ERC, ICV, SI i la CUP hi dónen suport. CiU, per la seva banda, ha suspès els actes previstos per demà –un miting a Vic–, però el president i candidat de la coalició, Artur Mas, ja va anunciar que treballarien “de portes cap endins”. El PP farà un pas més i complirà amb normalitat la seva agenda de campanya.

Les primeres mobilitzacions per la jornada de vaga, com és habitual, tindran lloc a partir de la matinada a Mercabarna, i m’agafaran el relleu les concentracions a primera hora del matí a les principals estacions de transports públics –Renfe, Ferrocarrils de la Generalitat, metro i autobusos– i als grans centres comercials de la ciutat. A la resta de municipis de Catalunya també hi ha previstes diverses concentracions, que culminaran amb una manifestació simultània –a les 18 h– a les quatre capitals catalanes, una marxa convocada pels principals sindicats, CCOO, UGT, USOC, Intersindical-CSC i Unió de Pagesos. A Barcelona, la protesta arrancarà des de plaça Catalunya, però no serà l’única. A la mateixa hora, als Jardinets de Gràcia, altres sindicats, com CGT, CNT, COS i COBAS, a més de les diferents assemblees de barris sorgides arran del 15M, han organitzat també una manifestació, tot i que l’itinerari encara no s’ha donat a conèixer. La vaga, a més de laboral, serà ciutadana, i els sindicats criden a paral.litzar tota activitat social i econòmica.

Entre d’altres accions, en el marc d’aquesta vaga d’àmbit europeu, també hi ha prevista una trobada transfronterera al matí entre sindicalistes francesos i catalans a la Jonquera.

Suport d’entitats socials i de l’ANC

En els darrers dies, la convocatòria de vaga general ha rebut el suport d’amplis sectors de la societat, entre els quals hi ha el dels treballadors públics, afectats per les retallades pressupostàries de la Generalitat. Tanmateix, un dels recolzaments més significatius amb què compta l’aturada de demà és el de l’Assemblea Nacional Catalana, una organització que fins ara reservava el seu discurs a l’eix nacional però que recentment ha admès que sense justícia social no s’aconseguirà avançar nacionalment.

També les entitats socials catalanes s’han mostrat a favor de la jornada de vaga. A través de la Plataforma Prou Retallades –n’aglutina més de 1.000–, les entitats han cridat a la mobilització a causa de la situació d’asfíxia econòmica que moltes d’elles viuen, i en defensa d’una “Catalunya social”, tal com van reivindicar en un acte recent conjuntament amb la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAV).

Serveis mínims

La Generalitat ha dictat uns serveis mínims del 33% pel que fa als transports públics a les hores punta –de 6.30 h a 9.30 i de 16.30 h a 20.30 h. L’assistència sanitària funcionarà normalment, segons el que dicta el Govern, en els serveis d’urgències, unitats especials, activitats quirúrgiques inajornables, atenció als malalts ingressats, neteja en les àrees de risc i transport sanitari. Als centres docents, els serveis mínims estableixen que s’hauran de garantir un docent i un directiu per cada sis aules a infantil i primària, i un terç de la plantilla a infantil. També es mantindran els serveis bàsics de subministrament d’energia, administració i serveis socials, entre altres.

Etiquetas
stats