Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC manté resultats i insta En Comú Podem “a sumar-se al canvi de la República catalana”

Esquerra Republicana de Catalunya valora els resultats del 20D

Oriol Solé Altimira

Se les prometia felices ERC amb les enquestes, però finalment els republicans no han aconseguit més escons que el 20D i han mantingut els seus 9 diputats al Congrés. Els republicans tornen a superar Convergència no només a Barcelona, sinó també a Girona i Lleida, províncies on arrabassen el primer lloc a CDC. El número u d'ERC, Gabriel Rufián, s'ha reafirmat en el “full de ruta Puigdemont-Junqueras” ja que, al seu parer, la nova victòria del PP impossibilita el canvi a Espanya. I ha llançat un missatge directe a En Comú Podem, instant els d'Ada Colau “a sumar-se al canvi de la República catalana”.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha valorat que la nova victòria del PP deixa una Espanya “irreformable”, que es contraposa, segons la seva opinió, a una Catalunya que “ha tornat a demostrar una voluntat de canvi”, en referència a la victòria d'En Comú Podem i al segon lloc dels republicans. 

Les paraules de Junqueras aproximen una nova onada de pressió de les forces independentistes cap a En Comú Podem i Catalunya Sí que Es Pot perquè els partidaris del dret a decidir facin una aposta per el full de ruta independentista. La qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, serà la primera ocasió per comprovar-ho. La diferència, aquest cop, serà que els independentistes comptaran amb la contundència dels resultats del 26J i, en particular, amb el fracàs d'Unidos Podemos, que s'ha quedat a catorze escons del PSOE.

En el camp independentista, ERC ha tornat a superar Convergència, i ho ha fet també a Girona i Lleida, províncies tradicionalment més convergents. Però en conjunt només han obtingut un diputat més que CDC –nou a vuit. D'aquesta manera, el 26J es converteix en la tercera convocatòria electoral en què ERC supera CDC. A més, els republicans refermen la segona plaça a Catalunya i augmenten distàncies també amb el PSC.

D'altra banda, Junqueras ha lamentat que no hagin tingut cap conseqüència electoral les informacions aparegudes sobre la conspiració de Fernández Díaz contra les forces independentistes (de fet, el PP ha aconseguit un escó més a Catalunya que el 20D). “Les clavegueres de l'Estat no han deixat de funcionar en els últims anys, però no tenen conseqüències”, ha lamentat.

stats