Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Manos Limpias denuncia Pujol per set delictes

¡

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

El sindicat Manos Limpias ha presentat una denúncia contra l'expresident Jordi Pujol als jutjats d'instrucció de Barcelona aquest dilluns. El col·lectiu considera que qui va ser cap del Govern català durant 23 anys ha incorregut en set delictes: suborn, delicte fiscal, tràfic d'influències, blanqueig de capitals, prevaricació, falsedat documental i malversació de fons públics.

Manos Limpias, que ha presentat l'escrit aquest dilluns al migdia, demana també que l'acció judicial es dirigeixi a la dona de Pujol, Marta Ferrusola, per “còmplice i encobridora”; i que també declarin davant del magistrat els dos fills amb més implicació política: el primogènit Jordi i el fins ara secretari general de CDC, Oriol. El sindicat demana a més que la parella Pujol-Ferrusola aporti al jutge la seva declaració de la renda dels últims cinc anys i el testament del pare, Florenci Pujol.

Més enllà de la confessió de Pujol, que divendres va admetre haver ocultat durant 34 anys una herència del seu pare sense regularitzar a l'estranger, el sindicat espera que la justícia investigui el cobrament de “comissions il·legals” per part de la família. “A aquesta primera sortida de diners prèviament del testament del pare s'hi haurien anat acumulant altres ingents quantitats de diners”, recull la denúncia.

Manos Limpias considera demostrats els negocis de diverses empreses vinculades a membres de la família Pujol amb la Generalitat, que els hauria facilitat contractes i concessions públiques. Així doncs, recorda que l'informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) publicat per El Mundo assenyalava l'existència d'un compte amb 137 milions d'euros alimentada presumptament amb “el cobrament sistemàtic de comissions il·legals per adjudicacions d'obres i serveis del Executiu autonòmic català, entre 1980 i 2003”. Cal recordar, però, que la pròpia UDEF va negar que l'esborrany publicat hagués estat elaborat per cap de les seves unitats.

Així i tot, el sindicat apunta que la quantitat defraudada per la família va estar dipositada en entitats de paradisos fiscals com Andorra, Panamà, Luxemburg, Liechtenstein, Guernsey o Suïssa.

Etiquetas
stats