Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Carta a la ciutadania per lluitar contra la pobresa

Unes 4.200 entitats catalanes presenten la campanya 'Pobresa Zero' d'aquest any. (Foto: Noelia Román)

Noelia Román

Barcelona —

Avui, en el dia internacional per l'eradicació de la pobresa, unes 4.200 entitats socials de Catalunya han unit forces en un acte simbòlic per recordar a la societat i als polítics catalans que “la pobresa és evitable” i que, davant les desigualtats, només cal la justícia social.

Aquests dos lemes vertebren la campanya Pobresa Zero d'enguany, que té com objectiu un canvi en el rumb de les polítiques socials de la Generalitat i del Govern central per salvar l'Estat del Benestar.

“La pobresa no és una fatalitat, és evitable i busquem la corresponsabilitat de la societat i dels polítics”, ha assenyalat Miriam Acebillo Baqué, presidenta de la Federació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament (FECONG). “Reclamem que s'acabi amb l'austericidi actual, que hi hagi un canvi de rumb en les polítiques socials”, ha afegit Acebillo.

A la seu central de Correus de Barcelona, la presidenta de la FECONG i els principals representants d'algunes d'aquestes 4.200 entitats socials han recorregut al simbolisme d'una gegantina carta remesa a tota la ciutadania per reclamar la implicació de tots els estaments i no només dels polítics en la lluita contra la pobresa.

En l'acte, les entitats socials, de cooperació i de drets humans integrades a la plataforma Pobresa Zero han verbalitzat els punts del manifest amb el qual treballaran en aquesta campanya.

El document, que ha estat presentat posteriorment als membres de les comissions d'Acció Exterior, UE, Cooperació i Benestar Social, Família i Immigració del Parlament de Catalunya i a Núria de Gispert, la seva presidenta, advoca perquè les polítiques i els pressupostos generals de la Generalitat tinguin com a eix central la lluita contra la pobresa. També reclama que es garanteixin uns serveis socials bàsics de qualitat i unes rendes mínimes vitals.

“La pobresa severa s'amplia i els rics són cada vegada més rics i els pobres, més pobres”, ha recordat Teresa Crespo, presidenta de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS). “Tots podem ser més pobres, però no més desiguals”, ha abundat la presidenta d'ECAS.

El manifest suggereix així mateix polítiques fiscals més justes i equitatives, pressupostos per impulsar l'ocupació, la reconsideració del deute públic i major transparència dels poders públics davant la ciutadania.

“El nostre sistema econòmic beneficia el lucre personal i individual i això és injustícia. Volem una economia més justa i solidària, orientada al bé comú”, ha assegurat Crespo.

Segons han assenyalat els representants socials que s'han reunit amb la presidenta del Parlament, De Gispert ha reconegut que els pressupostos d'aquest any han estat “terrorífics”. “Però esperem que els propers donin més marge perquè les obligacions del deute s'han reduït”, ha augurat De Gispert.

Alguns diputats del PSC i d'EUiA-ICV també s'han compromès a recollir el guant i traslladar les demandes al Congrés i a Europa.

“El treball comú és molt important perquè un país pot ser més pobre, però no un pobre país. Tots hem de lluitar”, ha conclòs Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector de Catalunya.

Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Etiquetas
stats