Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El fiscal del cas Palau: “La bandera justifica gairebé qualsevol atropellament amb la cartera”

Millet arribant a la Ciutat de la Justícia

Oriol Solé Altimira

El judici per l'espoli del Palau de la Música encara la recta final. El fiscal Anticorrupció, Emilio Sánchez Ulled, ha començat aquest dilluns a exposar el seu informe final contra Fèlix Millet, Jordi Montull i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). No ha tingut temps d'acabar i, després de gairebé quatre hores d'informe en què ha fonamentat la seva acusació contra els exresponsables del Palau, el tribunal li ha permès deixar la part contra CDC per aquest dimarts.

Tot i que el plat fort sobre CDC arribarà aquest dimarts, Sánchez Ulled ja ha enviat diversos dards polítics. En un pròleg concís i demolidor, ha emmarcat el saqueig de l'auditori en un “cercle sociopolític molt determinat amb una dinàmica complaent” en què “la bandera justifica gairebé qualsevol atropellament amb la cartera”.

Segons el parer del fiscal, en l'entramat delictiu del cas hi ha dos elements més. En primer lloc, el “servilisme inaudit” cap a Millet i Montull dels càrrecs subalterns del Palau. “Agafaven les engrunes que els deixaven”, ha indicat. A més, pel fiscal, Millet i Montull tampoc haurien pogut perpetrar un saqueig de 30 milions d'euros sense el “patètic paper” dels organismes encarregats de controlar el Palau, com la Intervenció de la Generalitat o les auditores privades, que “no van ser capaces de veure res”. “I ara tothom a esquinçar-se les vestidures, però s'haurien d'haver esquinçat molt abans”, ha lamentat.

Amb aquest “res”, Sánchez Ulled s'ha referit a retirades d'efectiu dels comptes del Palau de gairebé 7 milions d'euros en nou anys, diners del Palau que Millet i Montull van dedicar a obres a casa seva, pagar els casaments de les filles de Millet i a “despeses festives” com viatges familiars a la Polinèsia. I també els 6,6 milions que Ferrovial hauria pagat a CDC a través de l'auditori a canvi d'obra pública, quantitat que el fiscal demana comissar a la formació “o a la que l'hagi succeït”.

Sánchez Ulled ha rebaixat les penes de presó pels exresponsales del Palau –14 anys i nou mesos per a Millet, 10 anys i deu mesos per a Jordi Montull i per a Gemma 3 anys de presó, l'últim substituïble per una multa– després que delatessin les comissions de Ferrovial a CDC.

En aquest sentit, el fiscal ha volgut respondre als dubtes que els polítics del PDECat han abocat sobre les confessions de Millet i els Montull. Dirigents com el conseller de Cultura, Santi Vila, han assegurat les paraules dels acusats, que van assegurar que les comissions de Ferrovial van passar del 3% al 4% “perquè Convergència volia més diners”, responien únicament al seu interès perquè el fiscal els rebaixés les penes.

“La Fiscalia no compta només amb el reconeixement dels acusats. No només tenim la confessió, tenim papers”, ha indicat el fiscal. En aquest sentit, a favor del fiscal juguen els documents confiscats al Palau, com la taula d'Excel amb una columna de “Ferrovial”, i, al costat, una altra anomenada “pagaments a Daniel”, assenyalat com Daniel Osàcar, extresorer de CDC per a qui el fiscal demana vuit anys de presó.

A més, el fiscal no s'ha estalviat retrets cap als saquejadors confessos del Palau. Per a Sánchez Ulled, “ha quedat clar la prepotència de molta gent que es creia intocable”. “Millet pagava el tabac amb bitllets de 500. No aporta però il·lustra”, ha reblat. També ha repartit contra els directors de sucursal de Caixa Catalunya i Caixa Madrid pel seu “grau d'indolència” en no registrar les retirades d'efectiu, contravenint la normativa antiblanqueig. De fet, hi ha 9,5 milions d'euros retirats en efectiu dels comptes del Palau que no se sap on van anar a parar.

L'“artista” Àngel Colom

Sánchez Ulled ha dedicat un apartat del seu informe a l'exdirigent de CDC, Àngel Colom, que, segons va explicar ell mateix en la seva declaració com a testimoni, va acudir al “mecenes” Fèlix Millet per salvar els deutes del seu extint Partit per la Independència (PI). Després de “parlar sobre el país”, va indicar Colom, Millet li va donar un xec de 12,5 milions de pessetes, diners que van justificar de manera falsa a través d'un conveni “de pedagogia sobre la cultura catalana a les noves migracions”.

El fiscal ha considerat que Colom “va haver de creure's un artista” quan va dir “mecenes” a Millet perquè li pagués els deutes del seu partit. “És el que té el mecenatge polític-intel·lectual”, ha indicat el fiscal, que ha llançat un altre dard contra l'acusació que exerceix al Palau per no reclamar els diners. “La bandera, la cartera, si tota l'estona està aquí ...”, ha ironitzat Sánchez Ulled.

Etiquetas
stats