Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Al PP li preocupa l'ascens de Ciutadans a les europees

Enganxada de cartells del PP amb la plana major del partit a Catalunya

Arturo Puente

Barcelona —

El creixement de Ciutandans en les enquestes és un dels principals mals de cap per al PP a Catalunya. L'imparable ascens de la formació d'Albert Rivera, basat en un bel·ligerant discurs antisobiranista i en el vot de càstig contra els grans, amenaça de deixar tocats els de Sánchez-Camacho, que el 2009 van obtenir un gens menyspreable 18% del vot a les europees, xifra llunyana de les actuals aspiracions. Conscients del perill, bona part de la seva campanya a Catalunya ha estat en clau nacionalista, perfilant-se com el vot útil per aturar el procés sobiranista.

El PP va avançar ahir en aquesta estratègia llançant un vídeo en què acusa els partits petits d'estar “aïllats, dividits i incapaços de formar grups” i de ser “incapaços ”de frenar els partits sobiranistes. Al vídeo apareixen, en blanc i negre, diversos eurodiputats solitaris asseguts a la cafeteria del Parlament Europeu en contrast amb la imatge en color del míting central del PP, el que surten Mariano Rajoy, Miguel Arias Cañete, Alicia Sánchez-Camacho i el candidat català Santi Fisas. “Els partits petits són incapaços d'aturar als que volen trencar Catalunya, trencar Espanya i trencar Europa”, assegura la veu en off.

La directora de campanya del PP català, Dolors Montserrat, va aprofitar la presentació de l'espot electoral per llançar un ganivet als seus rivals més propers al indicar que que els vots de Ciutadans i UPyD aniran al mateix grup europeu que els de CiU, extrem que no ha estat confirmat pels partits acusats ja que afirmen que decidiran la seva adscripció un cop passades les eleccions. Montserrat va arribar a manifestar que “votar a UPyD i Ciutadans és votar independència i ruptura d'Espanya”.

Per la seva banda, Ciutadans –Ciudadanos en la seva marca europea– continuen en la seva escomesa contra els que han estat partits de govern, acusant-los de ser “casta política”. En un spot presentat només un dia després que el del PP el candidat Javier Nart anuncia que “jubilaran a la casta política responsable de la crisi” al costat dels números dos i tres de la llista europea, Juan Carlos Girauta i Carolina Punset. “És el moment d'obrir una nova etapa en la nostra democràcia”, remata l'omnipresent Rivera al vídeo. Ciutadans es presenta per primera vegada a les europees donant el salt a la resta de l'Estat, pel que han triat un perfil més centrat en la regeneració i menys en l'antisobiranisme al que sol abraçar-se al Parlament.

Tampoc UPyD ha volgut posar en el centre el procés català. El seu candidat Sosa Wagner va arribar a queixar-se que el debat dels 6 principals candidats a RTVE giraran al voltant de Catalunya. “Ja està bé, aquí parlem d'altres coses, estem parlant d'Europa, hauríem de preocupar per l'espionatge dels EUA a autoritats europees, per exemple”, es va irritar.

Etiquetas
stats