Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Adéu a les festes masclistes

Cartell d'Alerta Feminista 'Tinguem la festa en pau'

Laura Martínez

Ja és una cosa habitual que en les llistes d’èxits figuren cançons amb un clar missatge masclista. Bé per l’ús d’un llenguatge vexatori, per estereotipar i cosificar la dona o per idealitzar una visió de l’amor romàntic en què els personatges femenins són submisos, hi ha cançons que disten notablement del concepte d’igualtat.

La música, la literatura o la pintura no són masclistes, però una altra cosa és la utilització que en fem. “Ballar no implica que estiga demanant sexe”, recorda una dona en un vídeo contra les agressions sexistes en les festes. En concret, es tracta del vídeo de la Tomatina de Bunyol, que clama per unes festes sense masclisme, homofòbia, transfòbia i racisme. Per unes festes lliures i segures.

Són molts municipis valencians que s’han acollit a aquestes iniciatives. Pràcticament tots els que tenen un departament d’Igualtat han posat a treballar la seua maquinària per a promoure missatges igualitaris i protocols contra agressions. Bellreguard i Riba-roja condicionen les subvencions als organitzadors al fet que no compartisquen missatges masclistes via música o cartells, Paterna ha col·locat envelats amb el lema ‘No és no’, el mateix eslògan que han difós en motxilles que reparteixen en els punts de més afluència.

Altres, com el de Cullera, han anat més enllà i van suprimir una vegada començat una ‘batalla de galls’ –duel de rap amb rimes improvisades– perquè els veïns van denunciar un llenguatge violent. Una decisió no exempta de crítiques, no sols per part dels amants del gènere, sinó per altres persones que consideren que censurar no és una solució. A Xàbia, l’Ajuntament es va disculpar per un espectacle de twerking que va molestar col·lectius feministes i que va provocar la mateixa reacció que a Cullera.

Sense arribar al punt de la prohibició, altres departaments defensen el missatge en positiu: les recomanacions. Seguint la iniciativa de l’Institut Basc de la Dona, hi ha ajuntaments que promouen cançons amb missatges feministes. La llista de reproducció de l’entitat basca, amb gairebé 300 cançons, es pot consultar davall d’aquestes línies. L’Institut Valencià de la Dóna treballa en una mena de codi de bones pràctiques perquè tots els municipis creen el seu propi protocol de prevenció de la violència de gènere, amb una sèrie de missatges per la igualtat i campanyes de conscienciació de la població per a evitar i denunciar les agressions. Segons la seua directora, Maria Such, “està augmentant-se la vigilància en els esdeveniments amb aglomeracions i de la promoció de les festes patronals, buscant suports que ”tracten la imatge de la dona amb dignitat“.

El col·lectiu Alerta Feminista va llançar al juliol la campanya Tinguem la festa en pau, amb material per a distribuir per xarxes socials i en suport físic en els distints esdeveniments que se celebren als municipis i que condemnen les agressions sexistes i l’assetjament. Missatges com “beure en excés no et disculpa”, “el meu cos no és el teu dret” o “jo tinc dret a ensenyar el cul, tu no tens dret a tocar-me’l” són els que conformen aquest ban feminista. La campanya també inclou una moció als ajuntaments per a exigir que adopten mesures contundents per a prevenir i, en cas de produir-se, perseguir les agressions masclistes, així com també fer partícips d’aquestes mesures les comissions festives. L’objectiu: unes festes lliures de masclisme.

Etiquetas
stats