Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

La secció que es proposa pretén ser un espai dedicat a tot el relacionat amb les festes de València, en el qual les Falles i tots els sectors culturals vinculats a les mateixes tinguen un especial protagonisme.

“En la meua generació no sabem què afegir més al currículum per a entrar al món laboral”

La fallera major de València, Raquel Alario

Carlos Navarro Castelló

València —

Raquel Alario passarà a la història com la primera fallera major de València des que les Falles són patrimoni immaterial de la humanitat. Amb el projecte del màster d’Enginyeria Industrial entre mans, aquesta jove de 23 anys aspira a dedicar-se a la biomecànica. Raquel ha repassat sense embuts tots els temes d’actualitat que envolten la festa.

Què vas sentir quan va sonar el telèfon el dia de la telefonada de l’alcalde?

La veritat és que no m’ho esperava gens, perquè hi havia tretze candidates. Quan ixes del sector, no t’imagines mai que pots arribar ací i, per això, va ser un moment de moltíssima alegria, d’incredulitat, no m’ho podia creure. Quan em vaig tranquil·litzar una mica, vaig sentir una alegria i una felicitat desbordades.

Explica a algú de fora de València què significa per a una xica d’ací ser fallera major.

Com a fallera de tota la vida és un somni que, per fi, s’ha fet realitat, és un any d’entrega total a una festa que estime moltíssim, com són les Falles, i un sentiment de poder viure durant un any una cosa que t’apassiona.

Què és el que més t’ha cridat l’atenció fins ara de la teua experiència?

L’afecte que té la gent, en general, a la cort i a les falleres majors de València, a aquesta figura; viure-ho és molt bonic.

Quin és l’acte que esperes amb més il·lusió i per què?

Després de l’exaltació, el dia sencer de la crida, des que ens alcem a les 5 de la matinada. Poder adreçar-te a tots els valencians per encetar les Falles i, després, anar a la basílica. El dia sencer és preciós.

Penses que són justes les crítiques que reben la festa i els fallers pel tema dels sorolls, els talls dels carrers, etc.?

En general, pense que les queixes estan acompanyades d’una desinformació i un desconeixement del que és la festa, de tot allò que suposa i de tota la faena que comporta.

Òbviament, pel soroll ens queixarem tots sempre, queixar-se és gairebé un esport nacional.

També és veritat que, per part dels fallers i dels veïns, hauríem de fomentar l’entesa mútua. Els fallers intentant, de vegades, abaixar el soroll i els veïns entenent que és una festa que dura 4 dies per la qual treballem quatre anys.

Ets partidària de mantenir la data de la cremà el 19 de març o de passar-la al tercer dilluns de març perquè caiga sempre cap de setmana?

Com a fallera sempre he mantingut que les Falles són una tradició i que el dia de la cremà ha de ser el 19 de març; d’altra banda, però, és cert que també hi ha molts fallers treballadors que no poden gaudir de la festa tant com els agradaria perquè no cau durant el cap de setmana. Enguany, per exemple, el 17 s’ha declarat festiu i ho veig una molt bona opció perquè els fallers que treballen puguen gaudir més de la festa. Quan cau entre setmana, em sembla que perjudica el mateix faller; l’ideal seria buscar algun equilibri.

Quina personalitat t’agradaria conéixer?

Sembla un tòpic, però seria els reis; em faria gràcia conéixer-los.

Quins problemes et sembla que preocupen més la societat?

A la meua generació el tema de l’ocupació, perquè ja no sabem què fer i què afegir més al currículum per a entrar al món laboral. A escala internacional, el tema del terrorisme.

Què diries a la gent de fora perquè vinguera a conéixer les Falles?

Jo els explicaria una mica tot allò que comprén la nostra festa, tots els vessants d’indumentària, música, pirotècnia, monuments, tot allò que comporta, i els animaria a venir a viure-les, perquè, si no les viuen, no arribaran a conéixer què és la festa, per més que els ho intente explicar.

Com vas viure la declaració de la UNESCO?

Va ser un dia en certa manera estrany, perquè, d’una banda, estàvem segurs que sí que s’aconseguiria, però, de l’altra, sempre et queda un dubte. I, és clar, érem a l’Ajuntament i pensàvem: si no ix, què fem ara? Dubtàvem una mica que sí que no i, quan per fi va eixir, molta alegria; després de tot allò que ha suposat i s’ha treballat, per fi s’ha aconseguit. Va ser un moment de moltíssima alegria. Anar a plantar la falla aquella vesprada a les torres de Serrans i el dia de la crida va ser preciós.

Quins aspectes de les Falles et sembla que han estat més importants a l’hora de declarar-les patrimoni de la humanitat?

Em sembla que la transmissió intergeneracional de totes les tradicions, de tots els oficis, com ara l’orfebreria, l’artesania; són oficis que es van transmetent i que no es perden gràcies a la festa.

Com penses que aquest reconeixement pot afectar la festa?

A escala internacional, de segur que atrau molt més turisme, perquè hi ha una quantitat de població molt àmplia interessada a conéixer què és el patrimoni. A escala local serveix per a continuar conservant aquesta festa i analitzar què són les Falles per a millorar-les cada any, perquè ser patrimoni de la humanitat no és una cosa que et donen i prou, sinó que es pot perdre; per això cal continuar treballant per la festa.

Com vau viure la polèmica pel que fa al protocol de la indumentària?

Ens va agafar una mica per sorpresa, perquè, quan vam signar, no ens va suposar cap problema; ens va sorprendre que la bola es fera tan gran. Però, bé, després van mirar de fer-ne cas omís i centrar-nos en allò que és important, que és gaudir de l’any.

No hi havia res en el text que grinyolara una mica?

No, ho vam veure més o menys normal.

En passar Falles es podria convocar un congrés faller, cap on penses que ha d’anar la festa pel que fa a la relació entre la Junta Central Fallera i l’Ajuntament?

Jo pense que les Falles hui en dia depenen molt de l’Ajuntament i de les ajudes econòmiques; per tant, no sé fins a quin punt desvincular-se totalment de l’Ajuntament beneficiaria la festa.

A descobert…

Què estudies?

Sóc enginyera industrial, ara prepare el projecte del màster.

A què t’agradaria dedicar-te?

M’atrau bastant la branca de la biomecànica; no és exactament el que he estudiat, però els projectes que he fet els he dut a terme en aquesta branca i m’agrada molt.

Tens xicot?

Sí, fa cinc anys i mig que hi festege.

Com us vau conéixer?

En la carrera.

En què et fixes, primer de tot, en un xic?

En el seu caràcter, que congenie amb mi i que em faça riure.

Quins aspectes valores més en una persona?

Que siga humil i sincera, i bona persona en general.

Quins defectes no suportes?

La falsedat.

Quin és la teua virtut principal?

Intente que la gent del meu voltant estiga contenta i a gust, que no hi haja problemes al meu voltant; intente resoldre’n tants com puc.

I el teu pitjor defecte?

Els meus pares diuen que sóc una mica cabuda; si ho diu tanta gent deu ser per alguna cosa (rialles).

Quines aficions tens?

Amb els estudis no tinc molt de temps per a les aficions: les Falles i la indumentària, no en tinc moltes més.

Quina música t’agrada?

Pop, però escolte tota mena de música, segons el meu estat d’ànim.

Quin llibre estàs llegint?

La verdad sobre el caso Harry Quebert; durant l’estiu vaig llegir La catedral del mar.

Una pel·lícula…

Pearl Harbor.

La teua passió és…

Les Falles.

Com et definiries?

Una xica senzilla, alegre i molt constant i treballadora.

Sobre este blog

La secció que es proposa pretén ser un espai dedicat a tot el relacionat amb les festes de València, en el qual les Falles i tots els sectors culturals vinculats a les mateixes tinguen un especial protagonisme.

Etiquetas
stats