Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El concejal y la funcionaria de Chamberí que negaron licencia de obras a la pareja de Ayuso acabaron fuera de sus puestos
El PP de Feijóo cierra filas con Isabel Díaz Ayuso
OPINIÓN | '¡No disparen al periodista!', por Raquel Ejerique
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Paco Roca reinterpreta i humanitza la justícia en la Facultat de Dret de la Universitat de València

Paco Roca reinterpreta la justicia en un mural en la facultad de derecho de la Universitat de València.

0

Va sense bena, amb toga i a la mà porta la Constitució i l’Estatut d’Autonomia. La justícia que dibuixa Paco Roca és una dona que s’assembla a una persona corrent, que mira cap al futur, però és conscient del seu passat. Per això s’envolta de la comunitat estudiantil, dels moviments que reclamen la universalitat dels drets humans, i apareix abrigallada pels referents intel·lectuals valencians en un vestíbul que és una escola de pensament.

El Premi Nacional de Còmic treballa juntament amb Martín Forés en un mural en la Facultat de Dret de la Universitat de València, un encàrrec de la comunitat universitària que humanitza l’entorn del campus de Tarongers. El mural recupera una pintura de l’antiga seu universitària, al campus de Blasco Ibáñez, i actualitza la concepció de la justícia del mural del 1960.

El treball, explica Roca, suposa situar la justícia amb una nova societat, sense oblidar el passat lligat a la Facultat de Dret. “La justícia té forma humana, va sense bena, perquè és imparcial, però té els seus biaixos”, apunta l’il·lustrador, que incorpora a l’esbós elements de l’escola d’Atenes o La llibertat guiant al poble. En la seua reinterpretació, més oberta i allunyada del dogmatisme o la mitificació de les facultats, “s’incorpora els estudiants per fer aquesta mirada futura, una mirada global”, que també inclou les especialitats en el camp jurídic.

La part contemporània s’acompanya d’una mirada passada, amb Carmen Alborch, Manuel Broseta o Vicente Blasco Ibáñez com a referents, que conviuen amb grups de joves en referència a la lluita dels universitaris contra la dictadura i els col·lectius que clamen pels seus drets. A mesura que han anat avançant les faenes, s’han fet alguns retocs per indicació dels vianants. “Pintar un mural és sempre una cosa molt viva, va construint-se amb la mirada dels altres”, apunta el dibuixant, entusiasmat amb el projecte. El mural, fet a quatre mans i amb els ulls de tota la comunitat universitària, ocuparà prop de 12 metres en el vestíbul de la Facultat de Dret, i s’inaugurarà el pròxim 12 de desembre.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats