Rus i un soci imputat en Taula van transferir 2,1 milions a Suïssa sent alcalde i president de la Diputació
L’expresident de la Diputació de València i exalcalde de Xàtiva, Alfonso Rus, i un dels seus socis també investigat en el cas Taula van transferir més de 2,1 milions d’euros a Suïssa. Els abonaments, entre el 2005 i el 2008, es van fer quan Rus ja era alcalde de Xàtiva i president de la Diputació de València, institució a què va arribar el 2007. L’UCO sospita que les societats a través de les quals es van fer les transferències van participar en presumptes operacions de blanqueig.
L’empresa immobiliària de Jaime Cabot Ivars, detingut i imputat en el cas Taula, va transferir dos milions d’euros a Suïssa en 18 transferències de 111.666,67 euros, segons les dades del Banc d’Espanya sobre els moviments exteriors de la mercantil Geneva Fondo Inmobiliario SA.
L’empresa va transferir la mateixa quantitat durant 18 mesos entre el 2007 i el 2008. La informació del Banc d’Espanya sobre els moviments exteriors de la mercantil de Cabot Ivars revela que els ingressos es van fer des d’una oficina de Bancaixa, segons la informació en poder d’eldiario.es. Un dels informes incorporats al sumari del cas Taula inclou un CD amb les dades del Banc d’Espanya sobre els moviments de capitals cap a l’estranger de totes dues empreses.
El mateix empresari ha explicat a aquest diari que els pagaments “no tenen res a veure” amb la presumpta trama Taula: “Un fons d’inversió suís ens va prestar un crèdit, després va fer fallida i el Tribunal de Fallides de Ginebra va pactar que retornàrem la quantitat”. Cabot Ivars addueix que fa anys que està desvinculat de l’empresa i que la documentació justificativa dels 18 ingressos mensuals per un valor total de dos milions d’euros està en mans del Jutjat d’Instrucció 18 de València, que investiga el cas.
Els moviments bancaris dels comptes a nom de les empreses que Jaime Cabot Ivars compartia amb el seu soci Ramón Lis March (mort el 2015) no van passar desapercebuts als investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. L’empresari, per part seua, ha negat que els fons de l’empresa immobiliària provinguen d’alguna de les empreses d’Alfonso Rus.
La immobiliària Geneva Fondo Inmobiliario SA, que la Guàrdia Civil assenyala com un presumpte instrument de blanqueig de capitals, tenia un 20% de Fabricación y Distribución del Mueble (FDM) SL, propietat de l’expresident de la Diputació de València. Segons el Banc d’Espanya, FDM va ingressar el 2005 un total de 146.771 euros en comptes de la Confederació Helvètica des d’un compte de Caixa Ontinyent. Fonts pròximes a l’expresident de la Diputació de València assenyalen que els pagaments corresponen a dues empreses suïsses proveïdores de taulers per a cuines. Des que va esclatar el cas Taula, Rus ha mostrat unes quantes vegades malestar pel que considera un menyscapte de la seua presumpció d’innocència per part de la Guàrdia Civil.
El cas Taula, probablement l’operació més gran contra la corrupció a la Comunitat Valenciana, té una presumpta trama societària a l’estranger que els investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil segueixen de prop. L’empresari Ramón Lis March, que tenia interessos societaris al Brasil, va morir el 16 d’abril de 2015, quan va esclatar el cas. Un ciutadà brasiler reclama en un jutjat de Salvador de Bahia una part de l’herència.
El penedit Marcos Benavent, la peça angular del cas Taula, va explicar en la seua declaració davant la Guàrdia Civil que Lis March era amic íntim de l’expresident de la Diputació de València, i que li “arreglava moltes coses en el terreny financer”. Segons Benavent, l’empresari difunt i Rus tenien “societats interposades”. L’autodenominat ionqui dels diners va contar a la Guàrdia Civil que Lis “va estar al Brasil” on –suposa Benavent– “devien tindre negocis immobiliaris i també uns quants terrenys, pels comentaris que li feia Alfonso Rus”. Era una “espècie de gestor d’inversions d’Alfonso [Rus]”, va concloure Benavent.
Aquesta declaració de Benavent va posar l’UCO darrere de la pista d’un presumpte botí de la trama Taula al Brasil. Segons conclou la Guàrdia Civil, “el perfil descrit per Marcos Benavent quant a Ramón Lis sembla ajustat a la informació que se’n té fins al moment (…). No es descarta, per tant, que aqueixa societat puga haver sigut utilitzada per a fer alguna compra d’immobles a l’estranger amb diners procedents d’Alfonso Rus”.
L’al·ludit ha negat rotundament, també en una compareixença en les Corts Valencianes, els pretesos negocis compartits amb Lis March al Brasil. “Fa 40 anys –va dir Rus– que no vaig al Brasil, l’última vegada hi vaig encomanar [en al·lusió al fet que va concebre] la meua filla”. “Segons diu, ací tenia diners, solars, plantes baixes... Ni Berlusconi”, ironitzava l’expresident de la Diputació de València, que va afegir: “Aqueixos senyors de l’UCO, que són uns fenòmens, hauran de demostrar com i de quina manera” tenia els diners al Brasil. En això estan.