Al·luvió d’extincions de contractes precaris, primers ERTO denegats i 16.000 acomiadaments temporals en el sector turístic
L’estat d’alarma entra en la recta final de la seua primera setmana laboral i el forat en l’ocupació comença a notar-se i a desbordar les autoritats, els sindicats, la inspecció i les empreses. Només en el sector turístic, la patronal Hosbec, que reuneix el potent sector de Benidorm amb socis també a Alacant i València, ha anunciat que la crisi del coronavirus provocarà el tancament temporal de 240 hotels amb l’acomiadament corresponent mentre dure l’aturada de 16.000 treballadors. “Entre dimarts i dimecres el nombre d’expedients de regulació temporal d’ocupació a Alacant s’han multiplicat per set”, revelen fonts sindicals.
Les xifres d’ERTO augmenten per moments i els 781 expedients presentats fins dimecres amb més de 10.000 empleats afectats podrien arribar a 2.000 quan acabe la setmana, expliquen les mateixes fonts. Això sí, segons fonts de la Conselleria d’Economia, no es toleraran propostes d’empreses que no s’ajusten en temps a l’estat d’alarma. Revelen fonts sindicals i de la Conselleria d’Economia que ja s’han tombat els ERTO que s’havien presentat per a un temps entre 200 dies i un any.
Tant la patronal CEV, com els sindicats majoritaris UGT i CCOO i la Generalitat, coincideixen que aquest decret d’estat d’alarma contra el coronavirus no pot ser utilitzat per a acomiadaments improcedents. “Una gatera per a comportaments fraudulents”, en paraules del secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, a eldiario.es.
Però aquest no és l’únic presumpte frau laboral a què s’enfronten els treballadors i l’Administració en aquests dies de xoc. Dani Patiño, secretari d’Acció Sindical de CCOO, alerta que moltes empreses estan aprofitant aquests dies per a extingir contractes temporals. “Quan es du a terme sobre més del 10% de la plantilla és un acomiadament encobert i estem denunciant-ho a la inspecció de treball”, adverteix.
A aquests acomiadaments cal sumar els que estan produint-se en els contractes fixos discontinus, que amb l’anul·lació de la Magdalena, les Falles i previsiblement de la campanya de Setmana Santa, es produiran en els pròxims dies o ja estan produint-se. El sector turístic està patint moltíssim aquests dies, però també el sector de l’oci i la restauració.
El responsable de la patronal hotelera a València Hosbec, Alberto Galloso, adverteix que, com que el tràmit per a tancar un hotel no és automàtic, augura que en els pròxims dies “es produiran encara més tancaments, i només alguns quedaran oberts per donar servei a transportistes i altres necessitats mínimes”.
Galloso ha lamentat que la temporada de Setmana Santa ja “està perduda” i en el millor dels casos, es podrà donar una “temporada estival raonable”. Segons ha dit, el mercat internacional és el “més sensible”, el que més tarda a reactivar-se; hauran de passar prop de dos mesos una vegada passe tot perquè vaja tornant a la normalitat. “El turisme no s’activa de la nit al dia, això no passarà, en el millor dels casos, fins a juliol, agost o l’últim semestre de l’any”, ha apuntat.
Mentre els sectors més exposats al decret d’alarma motivat pel coronavirus fan números i preparen ERTO, el sector agroalimentari està aconseguint pics de producció de més del 30% respecte del mateix període de l’any passat. “Quan acabarem el mes veurem unes dades de l’atur disparades, però també s’incrementaran de manera exponencial les hores extra de les empreses que continuen obertes”, explica Dani Patiño, de CCOO.
De fet, proveïdors dels grans distribuïdors com Consum o Mercadona estan afegint torns i treballant els caps de setmana per cobrir el pic de demanda en alimentació i productes de primera necessitat que ha generat l’estat d’alarma. Moltes empreses agroalimentàries valencianes amb distribució a Europa també han notat una millora substancial en la seua facturació.
Amazon també ha anunciat la contractació de personal per a les seues plantes de logística a Espanya per a donar servei a l’increment de la compra de productes per Internet.
0