Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Cas Emarsa: Arranca el tercer intent d'esclarir el saqueig de 25 milions d'euros en la depuradora de Pinedo

Enrique Crespo (2d), i Esteban Cuesta (e), exvicepresident i exgerent d'Emarsa, en la vista celebrada el passat 13 de març

Europa Press

València —

El judici per la peça principal del cas Emarsa, amb 25 processats i un presumpte desfalc que ronda els 25 milions d'euros, intentarà arrancar de nou aquest dimarts en l'Audiència de València després de dos ajornaments, un d'ells al novembre de 2015 i un altre al març d'enguany.

El primer ajornament, fa ja més d'un any i mitjà, va tindre lloc després de reclamar-ho algunes defenses sobre la base de que feia tres mesos que s'havia detingut al fugat Jorge Ignacio Roca i s'estava a l'espera que fóra extraditat a Espanya. Llavors el cas va tornar al jutjat, es van practicar noves diligències i es va assenyalar nova data de judici per al 13 de març de 2017.

Durant aqueix temps, alguns acusats van canviar d'advocat a causa de renúncies o alguna incapacitat, i precisament aquest va ser el motiu al·legat per les defenses per a tornar a demanar la suspensió de la vista en el mes de març. El tribunal va tornar a acceptar un ajornament i va fixar nova data de judici per a aquest dimarts, 2 de maig. La vista està assenyalada a les 9.45 hores en la secció primera de l'Audiència per un cas que porta investigant-se des de fa set anys.

93 sessions i més de 200 testimonis

La Sala ha previst 93 sessions, fins al mes de desembre. Durant els tres primers dies de judici es resoldran les qüestions prèvies i la declaració dels acusats arrancarà el 9 de maig i es perllongarà 11 sessions. El tribunal preveu, a més, tres dies per a resoldre possibles incidències o demores. El 6 de juny començaran les compareixences de testimonis, que superen els 200, per a les quals es reserva el major nombre de sessions, 56 més quatre dies per a possibles incidències.

Posteriorment, el 14 de novembre començaran les declaracions de perits, que es perllongaran durant sis sessions. Finalment, l'exposició de conclusions i informes està prevista per al 27 de novembre.

Entre els acusats en aquesta peça, a més de Roca, es troben l'exvicepresident de la Diputació de València i expresident del consell d'administració d'Emarsa, Enrique Crespo; i els que van ser càrrecs de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), José Juan Morenilla (gerent) i Ignacio Bernácer (cap d'Explotacions).

Així mateix, s'asseuran en el banc dels acusats l'exgerente de la depuradora, Esteban Cuesta; Enrique Arnal, exdirector financer d'Emarsa; Adolfo Polo, cap de l'àrea mediambiental; Sebastián García Martínez 'Chanín', exinformàtic de l'entitat; Enrique Arnal Llorens, exdirector economicofinancer; Santos Peral, cap de comptabilitat i que tenia responsabilitats polítiques en el PP de València; i Ignacio Martínez Maiques, cap de compres i igualment membre del Partit Popular.

Al costat d'ells figuren els empresaris José Luis i Enrique Sena i Vicente Ros Bartual, relacionats amb Notec; María Paz García Martínez, germana de 'Chanín'; l'administradora del Grup Mes, Eva Marsal Gil; Juan Manuel García, administrador d'Arrima Centre d'Estudis; Juan Carlos Gimeno, que va ser encarregat de gestió ambiental de la planta i posteriorment administrador de Area Este i CRM Adecua i Vicente Tomás Benlloch, administrador de Viajes Benimàmet.

Altres acusats són Ana María Ríos Solaz, periodista contractada per Emarsa; Leonor Moreno, advocada de l'entitat; Luis Antonio Botella, advocat i primer tinent alcalde de Montcada; Rafael Quiles, assessor del grup d'empreses de 'Chanín'; Daniel Calzada de la mercantil Llar Calzada i a José Ramón Cuesta, germà de l'exgerent.

El procediment va saltar a la llum en 2010, quan el PSPV va denunciar que Emarsa acumulava un dèficit d'almenys 16 milions d'euros, a més de contractes no justificats per valor d'uns 32 milions més. El procés es va dividir en 11 peces, entre elles la principal, amb 25 acusats -més un a títol lucratiu-.

Dues condemnes

Per aquest macroprocediment ja hi ha dues condemnes judicials fixades per diverses peces separades. La primera d'elles contra el fugat Jorge Roca, a qui se li han fixat dos anys de presó per simular una operació comercial per a l'exportació de 10.000 taxis a Pakistan. Es va estipular la mateixa pena per a dos empresaris més: José Luis Sena i Vicente Ros.

La segona condemna -de quatre mesos de presó i una multa de 62.000 euros- ha recaigut sobre la dona d'Ignacio Bernácer per permetre que aquest ingressara en els seus comptes bancaris part dels diners públics que va detraure il·legalment d'Emarsa.

Etiquetas
stats