Joan Ribó: “Els ajuntaments som els més castigats pels plans d'ajust i els corsets de Montoro”
Representants de 55 ciutats de més de 150.000 habitants acudeixen dijous i divendres a unes jornades convocades per l'alcalde de València, Joan Ribó, per a debatre sobre les finances i les polítiques fiscals dels municipis. Un manifest, l'anomenada Declaració de València, servirà de vehicle per a canalitzar la reivindicació davant el Govern de l'Estat de la reforma de la Llei d'Hisendes Locals i d'un finançament just.
Ribó, de Compromís, que governa gràcies a un acord amb el PSPV-PSOE i la plataforma València en Comú, és un dels referents de les noves majories de progrés en les principals ciutats. A la trobada hi assistirà l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, mentre que la de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat la seua absència per motius personals (serà representada pel primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello). Hi participaran els alcaldes de A Coruña i de Saragossa, Xulio Ferreiro i Pedro Santisteve; i també els regidors socialistes de Castelló i Valladolid, Amparo Marco i Óscar Puente, o Francisco de la Torre, alcalde de Málaga, la capital més gran que governa el PP, que participa en una de les taules redones.
Quin és l'objectiu de les jornades municipalistes?
Els ajuntaments som les institucions més properes a la ciutadania i, per tant, les que resolem un major volum dels seus problemes del dia a dia. Les administracions locals ho fem amb molt de gust, i volem continuar fent-ho, però prestant uns servicis de qualitat, i això només serà possible amb un finançament adequat. Els municipis som Estat, prestem uns servicis i els nostres veïns i veïnes mereixen un tracte òptim.
És una trobada de grans ciutats o d'alcaldies de les noves forces d'esquerra?
Qualsevol que veja el programa de les jornades podrà comprovar-ho. Hem convidat a totes les capitals de província de l’Estat, a les ciutats espanyoles majors de 150.000 habitants i als municipis valencians majors de 25.000 habitants. Vénen alcaldes de Compromís, del PP, del PSOE, de candidatures municipalistes de les noves forces d’esquerra...
Es tracta de formar un front davant el Govern de Rajoy?
Es tracta que els veïns i veïnes de qualsevol municipi tinguen uns Ajuntaments que els puguen servir adequadament. En tot cas, estaríem parlant d’un front municipalista, transversal ideològicament, que demana millores reals. L’administració local és l’única que té superàvit en els seus comptes, però tanmateix és la més castigada pel deficitari govern central, amb els plans d’ajust, els corsets de Montoro i l’aplicació de la regla de la despesa...
No podia haver-se utilitzat la Federació Espanyola de Municipis i Províncies com a instrument d'una convocatòria d'aquestes característiques?
La Federació Espanyola de Municipis i Províncies està present en aquestes jornades. De fet, el seu president, Abel Caballero, està convidat des d’un principi. Estem orgullosos que València lidere esta iniciativa d’àmbit estatal i per això, com és natural, també està convidada la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, amb el seu president Rubén Alfaro al capdavant.
La reforma del finançament local, que és el tema de les jornades, centrarà la prevista “declaració de València”. S'hi inclouran altres reivindicacions com el cobrament de l'IBI a l'Església?
Un finançament local just és imprescindible si volem que la ciutadania tinga un transport públic adequat, una neteja òptima, uns recursos culturals com calen... i el llarg etcètera de servicis que prestem els Ajuntaments. També parlarem de la necessitat que les confessions religioses, siguen quines siguen, paguen les corresponents taxes municipals pels seus locals que alberguen negocis. Si qualsevol autònom paga l’IBI pel seu local, no entenem per què una confessió religiosa ha de quedar exempta d’un immoble seu on hi haja instal·lada una empresa.
Quins són els objectius mínims als quals s'ha de comprometre el Govern, en la seua opinió?
A reformar la Llei d’Hisendes Locals per tal que els ajuntaments poguem flexibilitzar els tributs locals. Això ens permetria adaptar-los a la realitat actual dels municipis, a la situació ambiental, econòmica i social, que no és igual ara que fa 30 anys. Les transferències de l’Estat que rebem els Ajuntaments haurien de ser acordes amb les competències que tenim.
Quina continuïtat tindrà la iniciativa? Hi ha intenció de crear algun òrgan estable? Es pretén convocar unes segones jornades?
En el marc d’aquestes jornades, els diferents alcaldes i alcaldesses signarem la Declaració de València per un finançament local just, i no volem que açò quede en paper mullat. Continuarem treballant conjuntament, tots els ajuntaments i la FEMP per tal de cobrir les necessitats dels municipis.
Què faran si el Govern no fa cas de les seues demandes?
És impossible que el govern central siga insensible a les demandes de totes les ciutats més importants de l’Estats, sent com som l’única administració que compleix amb el Pla d’Estabilitat, i que presentem un superàvit en els nostres comptes.
Estem davant la creació d'un lobby de grans ciutats?
Estem davant d’una reacció lògica de les ciutats i, en general, del municipalisme. Volem millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes, ens esforcem per fer-ho cada dia, però al mateix temps patim la tutela del Ministeri d’Hisenda que, per exemple, mitjançant el Pla d’Ajust, no permet invertir el superàvit d’un Ajuntament en allò que el govern local considere necessari.