El forense descarta que els treballadors de La Fe patisquen més risc de càncer
L’informe medicoforense fet a uns quants treballadors de l’hospital La Fe de València descarta d’arrel qualsevol vincle entre la seua faena i les condicions laborals i patir càncer. Dos sindicats –CCOO i Simap-Intersindical– van denunciar l’alta presència d’aquesta malaltia en uns col·lectius laborals determinats del centre, concretament en la Unitat de Cures Intensives (UCI) i Reanimació.
Uns quants treballadors, a títol particular, es van adherir a la iniciativa judicial, per la qual cosa el Jutjat d’Instrucció número 11 de València va sol·licitar el diagnòstic de l’Institut de Medicina Legal de la ciutat. El forense, en cinc informes, entre set i 23 pàgines, és clar. “En el moment actual i amb els estudis coneguts no pot establir-se la relació de causalitat entre el maneig dels fàrmacs mencionats anteriorment com a professional sanitari i el desenvolupament” de càncer.
Els treballadors reclamaven des del 2010 canvis radicals en el tractament de fàrmacs o substàncies bioperilloses, que es manipulaven fora de les preceptives i habituals, en altres hospitals, cabines de seguretat biològica i sales blanques.
El 2015 els treballadors van acudir a la Fiscalia i la Inspecció de Treball davant de l’alarma pel que consideraven un nombre anormal de casos de càncer. La primera va obrir una investigació i, en observar possibles indicis de delicte, va remetre l’assumpte a un jutjat de València. La segona va ordenar canvis en els protocols d’ús de les substàncies cancerígenes i, davant de la denúncia sindical, va ordenar que es fera un estudi epidemiològic. Ambdós es van fer a l’estiu del 2015.
L’informe, elaborat per sis experts de La Fe, ja va ser concloent: “No hi ha evidència científica d’augment d’incidència de càncer en treballadors que participen en la preparació i/o administració de medicaments bioperillosos amb efectes cancerígens a l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe”.
Els homes que treballen en el centre pateixen “un 86% menys d’incidència de càncer respecte de la població de la Comunitat Valenciana”. Les dones, “un 69% menys”. I en càncer de mamella, “un 51% menys”. Aquesta última malaltia (45%) i la de còlon, recte i sigma (22%) són els majoritaris en els 22 casos confirmats detectats, la qual cosa no sembla una anomalia: “Aquests dos grups tumorals estan entre els tres tipus més freqüents en la població espanyola, el colorectal el primer en incidència i el de mamella el més incident en dones”, diu l’estudi.
Els sis investigadors encarregats del treball pertanyen als serveis de Prevenció de Riscos Laborals, Farmàcia, Oncologia Mèdica i Bioestadística de La Fe. Van analitzar 1.316 persones de les 2.159 considerades “població d’estudi”, “personal d’infermeria i auxiliar d’infermeria” de l’UCI i Reanimació i “personal d’infermeria, auxiliar d’infermeria i tècnic de farmàcia” del Servei de Farmàcia Hospitalària. El departament de salut que inclou l’hospital té quasi 9.000 empleats, el 80% dones.
Arxivament del cas
Arran del diagnòstic del forense i els resultats de l’informe, l’advocat de la defensa, Javier Andani Cervera, sol·licitarà el sobreseïment del cas. A parer seu, “la instrucció de la causa ha revelat que no es pot establir relació de causalitat entre els càncers dels denunciants i l’actuació del Servei de Coordinació i Prevenció i Seguretat en el Treball de La Fe”.