La Generalitat Valenciana deixa d’ingressar quasi 8 milions pel CaixaForum a la Ciutat de les Arts
La instal·lació d’un CaixaForum a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València serà possible gràcies a les contrapartides oferides per la Generalitat Valenciana, en una iniciativa liderada pel mateix president, Ximo Puig. El centre cultural promogut per Caixabank s’instal·larà dins de l’edifici de l’Àgora, que l’Administració valenciana entregarà després de fer-hi obres de prop de cinc milions per a acabar-lo i reparar-ne el trencadís deteriorat. El projecte del centre cultural està pressupostat en 18 milions d’euros i l’entitat bancària es compromet a destinar uns cinc milions d’euros anuals a les seues activitats i exposicions.
Per a fer-ho possible, s’ha hagut de refer el conveni de juny del 2015 amb la concessionària de la gestió de L’Oceanogràfic i el seu aparcament, de l’Àgora i de les activitats de restauració, marxandatge i dinamització del complex: l’empresa Avanqua, del Grup Omnium Global (Aigües de València).
En el seu moment, va informar la Generalitat que el lucre cessant que cobraria Avanqua per renunciar a gestionar l’Àgora ascendia a uns 2,5 milions d’euros. L’informe de fiscalització de la gestió de la societat Ciutat de les Arts i les Ciències, SA (CACSA) publicat dimecres per la Sindicatura de Comptes comptabilitza una indemnització per lucre cessant d’1,44 milions d’euros a Avanqua per l’activitat principal (la gestió de l’Àgora), de 1,09 milions per l’activitat secundària (restauració i marxandatge) i de 265.625 euros “per la despesa de publicitat dels anys 2015 i 2016”. Tot això suma una indemnització total de 2,79 milions d’euros.
A més, la resolució parcial de l’acord, com revela la Sindicatura de Comptes, “comporta uns canvis determinats en el règim econòmic del contracte, en concret les reduccions següents en els mínims garantits que el contractista ha de pagar a CACSA: per l’activitat principal 15 anys, 1,580.229 euros; per l’activitat secundària 15 anys, 826.620 euros”. A aqueixes xifres cal afegir “una minoració anual de la despesa en publicitat que ha de fer el concessionari a partir del 2017 en la xifra de 187.500 euros”.
És a dir, que el cànon que paga Avanqua es redueix en 2,4 milions d'euros més 2,8 milions en publicitat (187.500 per 15 anys). Per a donar una idea de l'impacte d'aqueixa rebaixa, el mateix informe de la Sindicatura arreplega que “l'import dels cànons reportats i cobrats corresponents a 2017 ha sigut de 5.258745 euros per a les activitats primàries i de 3.304.569 euros per a les activitats secundàries”, segons les dades aportades pel contractista.
Això suma 8,5 milions d’euros d’ingressos anuals per la gestió privada de part de la Ciutat de les Arts i les Ciències, als quals caldrà descomptar a partir d’ara per la instal·lació del CaixaForum en l’Àgora. Una reducció que no es veurà compensada perquè l’acord amb Caixabank implica que no pague cànon en una concessió amb 50 anys de vigència.
Toi i això, fonts d'Avanqua precisen que, encara que CACSA introduïsca ara en la seua comptabilitat aqueixos conceptes, en realitat haurà d'anar pagant anualment uns 170.000 euros de lucre cessant, mentre que la resta es traduirà en un menor desemborsament de la concessionària en publicitat i en el còmput global del canon anual, que no té per què veure's excessivament minvat si van creixent els beneficis. “És un acord molt bo”, assenyalen des de l'empresa.
D'altra banda, l'informe de la Sindicatura constata que la Ciutat de les Arts i les Ciències acumula un deute de 277,8 milions per a la Generalitat Valenciana.
Aquesta versió ha sigut corregida d'una anterior que afirmava que la Generalitat deixava d'ingressar 2,5 de milions anuals
0