Mirador a la mar i horts urbans: així serà l’espai provisional del Parc de Desembocadura a Natzaret
L’Espai Natzaret tindrà pròximament un mirador a la mar, zones d’ombra i horts urbans. Així ho va anunciar dilluns l’alcalde de València, Joan Ribó, durant la visita que ha fet, juntament amb representants veïnals i de diferents entitats del barri, per tota la zona i els terrenys del futur Parc de Desembocadura.
L’alcalde va detallar l’estat de les diferents actuacions que es preveuen per a millorar aquest espai de trobada de la ciutadania, que va quedar obert al públic el 23 de desembre passat com a avanç i transició fins a la construcció del futur gran Parc de Desembocadura.
En la trobada també va participar el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, amb els representants veïnals Maite Biosca i Julio Moltó, de l’Associació Veïns i Veïnes Natzaret; José Antonio Barba, de Natzaret Unit; Carmen Bernabeu, de Plataforma Desembocadura Natzaret-Morera; Vicent Martínez, de l’Associació de Veïns i Veïnes Grau-Port; i Vicent Martínez i Sebastià, de la Plataforma El litoral per al poble.
Juntament amb tots ells, l’alcalde Joan Ribó va reiterar la reclamació que l’acabada d’estrenar Línia 10 de Metrovalència es connecte ràpidament amb el Cabanyal “en primer lloc per facilitar les connexions també amb la Marina i amb el port; i en segon lloc, per eliminar amb tota urgència aquesta mena de magatzem provisional que ha d’anar destinat a centre de Formació Professional”.
L’alcalde va recordar també que Natzaret “ha sigut un barri molt castigat a causa de l’ampliació del port, igual que la Punta pel tema de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL)”, i va subratllar que el Port va cedir els terrenys necessaris per poder habilitar aquest parc, i a més l’Autoritat Portuària assumirà de manera majoritària l’adequació de la fase I del futur Parc.
Zones d’ombra en l’Espai Natzaret
L’alcalde va detallar a la representació veïnal les actuacions previstes en l’Espai Natzaret. La primera que es durà a terme, de manera imminent, és l’adequació de zones d’ombra, que es preveu que estiguen instal·lades abans de l’estiu. L’alcalde va explicar que la ubicació exacta d’aquests punts d’ombria es triarà amb el veïnat, per atendre les preferències de les persones usuàries.
La idea inicial, ha explicat Joan Ribó, és habilitar un parell d’illes d’ombra de 16x4 metres, encara que l’Ajuntament maneja també altres opcions, com ara illes de 8x8 metres o, fins i tot, unitats soltes de 4x4 metres, amb l’objectiu de tindre més possibilitats en l’espai. No obstant això, s’atendran els plantejaments del veïnat.
Una altra de les iniciatives que es preveu en l’Espai Natzaret és l’habilitació d’una zona d’horts urbans. A més de la seua funció productiva, els horts urbans contribueixen a incrementar la qualitat de vida de la població mitjançant la relació que s’estableix entre el medi urbà i el natural i, de manera paral·lela, fomenten la biodiversitat i l’equilibri dels ecosistemes. Tal com ha explicat l’alcalde, abans d’acabar l’any es redactarà el projecte per a l’adequació d’aquestes zones d’horta urbana.
En aquest context, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, va destacar que l’Espai Natzaret és un àmbit de transició, però que permet ja al veïnat gaudir d’un espai ampli “que permet fer uns usos propis d’un jardí, com ara esport, pícnic, jocs, oci i trobada”. “Era molt important obrir aquest espai fins que estiga conclòs el Parc de Desembocadura –va afirmar– que serà una infraestructura verda definitiva per a tota la ciutat de València, i que suposarà la culminació del Jardí del Túria”.
La Regidoria de Cicle Integral de l’Aigua està ja avaluant el procés per a la instal·lació d’una font en aquest espai, que oferirà una àrea fresca en els mesos més calorosos, ha explicat l’alcalde; i així mateix, i també abans que acabe l’any, es preveu instal·lar un parc de cal·listènia (o gimnàs de carrer), una dotació que s’orienta a la millora de l’agilitat, la força física i la flexibilitat de les persones usuàries, alhora que ajuda a fomentar les relacions socials.
Plantació d’un ginkgo amb el veïnat
Durant la visita, l’alcalde, Joan Ribó, va participar, al costat del veïnat, en la plantació d’un exemplar de ginkgo (Ginkgo biloba, arbre dels quaranta escuts o noguera del Japó), una de les espècies d’arbre viu més antiga, especialment conegut com l’arbre de la pau, perquè va sobreviure a la bomba atòmica d’Hiroshima.
L’alcalde també es va referir al projecte del mirador a la mar, que subratllarà la relació especial del barri de Natzaret amb la Mediterrània, i que està en aquests moments pendent de licitació. Finalment, l’alcalde va respondre als plantejaments del veïnat sobre la presència de pintades al parc, i ha avançat que està preparant-se un conveni amb la Capitalitat del Disseny per a resoldre la solució estètica de l’entorn.
L’Espai Natzaret és un parc de 30.000 metres quadrats habilitat sobre l’espai postindustrial que estava ocupat fins fa uns anys per les instal·lacions de la fàbrica Arlesa-Moyresa-Bunge. L’Ajuntament ha reconvertit aquest espai en zona verda, que formarà part del futur Parc de Desembocadura, un dels projectes d’infraestructura verda més importants de la ciutat, que abordarà la prolongació de l’antic llit del riu Túria fins a la mar i resoldrà el deute històric amb el barri de Natzaret. Amb els seus 253.411 metres quadrats, el Parc de Desembocadura es convertirà en un pulmó verd de la ciutat com el Jardí del Túria o el Parc Central.
0