Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell s’afarta de les exigències de Montoro

El conseller d'Hisenda i Model Econòmico, Vicent Soler

elDiariocv

València —

El Consell continua tenint el Ministeri d’Hisenda com a escull principal en el seu dia a dia. Així, el secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha comunicat aquesta setmana al conseller d’Hisenda, Vicent Soler, que el Govern de Mariano Rajoy –encara en funcions– farà un requeriment a l’executiu valencià perquè avance el tancament pressupostari de l’exercici.

Soler ha remés una carta a Beteta, reproduïda per Ràdio València, en què adverteix que aquesta mesura suposaria la paralització de les inversions previstes per la Generalitat, i també de multitud d’actuacions en marxa o previstes. Per això, Soler considera la petició del Ministeri “profundament injusta amb els cinc milions de valencians” i encara més tenint en compte que l’Estat “no atén la singular situació financera de la Comunitat Valenciana”, raó per la qual es poden “originar més desigualtats i més profundes”.

El conseller valencià recorda al secretari d’estat que la Comunitat Valenciana és una de les autonomies que més esforç fiscal ha fet entre el 2011 i el 2015 en termes absoluts, amb una reducció de la bretxa entre els ingressos i les despeses del 2,44%, equivalent a 2.500 milions d’euros. A més, la Generalitat preveu reduir el desequilibri pressupostari del 2,51% del 2015 a l’1,4% “si no es materialitza la millora del sistema de finançament”, una xifra que, no obstant això, se situa lluny del 0,7 de l’objectiu de dèficit marcat pel Govern central. Això comporta un descens pressupostari de més de 1.000 milions d’euros “sense aplicar-hi cap retallada, reorientant les prioritats per a emfatitzar el tema social”.

Soler denuncia que el departament de Montoro exigeix als valencians que facen un esforç equivalent a la meitat del que ha fet en el global dels últims cinc anys, i tot això en una comunitat que pateix una “situació d’infrafinançament ben evident” per un problema d’ingressos i no de despeses, segons justifica el conseller. D’aquesta manera, recorda que els valencians reben 258 euros menys de mitjana que el conjunt dels espanyols, fet que representa una pèrdua de 1.290 milions d’euros.

Així mateix, qualifica de “xocant” que el Govern al·legue la seua situació d’interinitat –perquè està en funcions– per no haver d’afrontar el canvi de model de finançament, però sí que pot exigir a una comunitat infrafinançada que “assumisca més sacrificis que la resta dels espanyols”. “A la Comunitat Valenciana s’exigeix que renuncie a drets”, afirma Soler, alhora que insisteix en el fet que la situació de partida respecte d’altres comunitats és molt diferent, amb un 88% del pressupost destinat a la cobertura dels serveis bàsics fonamentals.

Per tot això, l’executiu valencià reclama al Govern que reconsidere el requeriment anunciat i “no penalitze” els cinc milions de valencians: “En cap llei, ni en la del sentit comú, està escrit que els valencians no meresquen tenir, com a mínim, els mateixos serveis bàsics que la resta dels espanyols”, conclou la carta de Soler.

Etiquetas
stats