Reforma del sistema de finançament: Consens (amb matisos) entre el Consell i els grups polítics
El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha reunit aquest dilluns amb els membres de la comissió mixta Consell-Corts sobre la reforma del sistema de finançament per a abordar l'informe de la comissió d'experts que es va conèixer la passada setmana. En la cita ha estat present el representant valencià en la comissió, Francisco Pérez, qui va emetre un vot particular en el qual expressava la necessitat d'una reestructuració del deute que incloguera una quitació.
Tant el cap del Consell com la vicepresidenta Mónica Oltra han coincidit a destacar el consens aconseguit en el 90% d'un document “dens i prolix”, que pretén acabar amb el controvertit statu quo però que no contempla la condonació del deute. A més, han volgut cridar l'atenció sobre la “unitat” en la reivindicació valenciana i han reclamat el compliment del calendari marcat per la Conferència de Presidents, de manera que el nou model de finançament puga estar aprovat abans que finalitze 2017, “un sistema que possibilite la igualtat entre ciutadans i acabe amb l'actual asimetria existent entre territoris”.
Ximo Puig ha recordat que el text valora la insuficiència financera del sistema en 16.000 milions d'euros anuals, així com que la Comunitat Valenciana té uns ingressos procedents del sistema de finançament autonòmic “trenta punts inferiors als d'altres comunitats, la qual cosa fa inviable el nostre autogovern”. No obstant, ha apuntat que a partir d'ara ve la fase política, la negociació del nou model, on s'ha de mostrar la “unitat, fortalesa i determinació dels grups”.
Consens, però menys
Malgrat el “positiu” de la trobada, sembla que el consens no és absolut entre els representants dels grups representats en les Corts. En aquest sentit, els representants de PP (Rubén Ibáñez), PSPV (José Muñoz), Compromís (Fran Ferri), Podem (Fabiola Meco) i Ciutadans (Antonio Woodward) estan d'acord en la necessitat de majors recursos i de la reestructuració del deute, però els matisos apareixen quan es tracta el tema de la quitació, que és la reivindicació que va realitzar Pérez a l'informe per mitjà d'un vot particular.
Així, mentre Woodward considera que és poc viable una condonació, “és complicada perquè s'està parlant de 21.000 milions d'euros”, Ibáñez es mostra encara més reticent i adverteix que l'informe no parla de quitació més enllà dels vots particulars. El diputat popular ha insistit que aqueix deute “al final, algú l'ha de pagar i si l'assumeix l'Estat, quedaria en una situació dramàtica”. No obstant açò, insisteix que és necessària una reestructuració del deute, “cosa que ja plantejàrem en 2013 i ens quedàrem sols recolzant aqueixa proposta”. “Des d'aleshores, hi ha hagut reestructuració: Llavors hi havia 38.000 milions d'euros amb una càrrega financera de 1.215 milions i ara tenim un deute de 42.000 milions amb una càrrega de 400”.
Ibáñez també ha reivindicat que les directrius marcades pel document d'experts són les mateixes que el Consell del PP va plantejar en 2013, “s'han perdut quatre anys, però llavors estàvem sols i ara estem tots d'acord”. “S'han avalat les tesis que sempre hem defensat, un model en el qual prevalga un fons equitatiu i que no hi haja diferències entre les comunitats”, ha dit el representant del PP, qui ha apuntat que es dóna un gir en l'aspecte tributari “contra direcció” que marca l'actual Govern valencià: “Estem exactament igual que en 2013”.