Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

Yolanda Díaz tria l'ampliació del Port de València per a fer costat a Joan Ribó

La capçalera de la manifestació a València contra l'ampliació del Port.

Laura Martínez

València —

0

La vicepresidenta del Govern i líder de Sumar, Yolanda Díaz, acudeix a la capital valenciana en una setmana clau per al Consell del Pacte del Botànic i les seues rèpliques municipals. En un context en el qual les enquestes vaticinen un resultat ajustat en les Corts Valencianes i l'Ajuntament de València entre els blocs d'esquerra i dreta, la presència de Díaz suposa una espenta per a les forces polítiques amb les quals comparteix espai i un suport l'alcalde Joan Ribó.

La posició de la dirigent en la campanya de les municipals i autonòmiques és complexa. Simpatitza amb formacions com Compromís, que la van secundar des que va decidir llançar la plataforma política i que competeixen amb Unides Podem, però aquests últims li reclamen l'atenció en exclusiva en els terrenys de disputa com el valencià. Díaz va acompanyar a Alacant aquest dimecres Héctor Illueca, candidat a la Generalitat Valenciana per Unides Podem-Esquerra Unida, i aquest dijous participarà en un acte amb Joan Ribó, alcalde de València i candidat per Compromís, al qual també assistirà Pilar Lima, candidata d'Unides Podem a la mateixa alcaldia, encara que el seu partit no té representació municipal.

L'equip de Díaz va tractar d'apaivagar el conflicte amb els dirigents de la formació morada a través d'actes xicotets en municipis amb candidats de Podem i d'altres aliats de Sumar, compartint l'espai per a “ajudar les formacions progressistes a consolidar governs que han servit per a recuperar drets de la ciutadania i impulsar candidatures de confluència que puguen fer-ho en un futur pròxim”.

En aquest marc, en la capital valenciana la dirigent ha decidit participar en un acte organitzat per la Comissió Ciutat-Port, la plataforma ciutadana que capitaneja els recursos contra l'ampliació nord del Port de València. L'entitat va oferir a la vicepresidenta del Govern una invitació per a traslladar-li “l'abast del projecte d'ampliació nord i la seua greu lesivitat per al medi ambient i la salut de la ciutadania valenciana”, que s'ha obert a altres representants municipals.

La vicepresidenta tria un tema que Compromís ha mantingut en la seua agenda política en l'última legislatura amb especial vehemència i en el qual Unides Podem també se sent còmode, malgrat compartir govern amb el PSOE. El ministeri que ha d'autoritzar o no l'obra, estimada en 500 milions d'euros, competeix a la branca socialista del Govern central.

Els valencianistes s'han oposat amb ímpetu a la macroinfraestructura, reclamant un informe d'impacte ambiental actualitzat i concorde al nou projecte -l'existent data de 2007 i no contempla el projecte actual-. Ho han fet a través de l'Ajuntament de València, que té representació en el Consell d'Administració, des de la Conselleria de Transició Ecològica, que va presentar al·legacions al projecte i va defensar la seua posició en el Parlament Europeu, a més d'a través de mocions i proposicions no de llei en les Corts Valencianes, el Congrés i el Senat, proposicions que els representants d'Unides Podem han secundat.

Aquest ha sigut un dels temes que ha diferenciat a les formacions a l'esquerra del PSPV-PSOE, que ha optat per un perfil baix en el conflicte entre el port i la ciutat. Tractant d'apaivagar les aigües i transitar cap a una solució més amable, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va destituir fa diverses setmanes al president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, i va situar en el seu lloc a una persona de confiança: Joan Calabuig, fins aquell dia director general en Presidència. L'entitat depén de Ports de l'Estat però l'elecció de la presidència competeix a la Generalitat Valenciana.

L'espenta de Díaz a Ribó pot ser clau en la campanya. Simbolitza també la presència en el mateix acte de formacions que concorren separades però que hauran de governar juntes. Si bé a l'Ajuntament de València s'ha governat per l'esquerra sense la presència d'Unides Podem-Esquerra Unida, en les Corts Valencianes s'estima que si la coalició d'Héctor Illueca no aconsegueix superar el llindar del 5% i entrar en el Parlament autonòmic es perdrà la majoria d'esquerres, que depén de dos diputats. Actualment la coalició compta amb huit representants dels 99 de la cambra -la majoria absoluta està en 50 seients- en haver obtingut el 8,1% dels suports electorals; les enquestes llancen una estimació que obtindran el 6,7%, que els deixaria en cinc escons.

Etiquetas
stats