Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

El banquer dels Pujol i Gao Ping i un testaferro d’Emarsa van ajudar a llavar diners de les operacions de Bancaixa a Mèxic

Joan Pau Miquel Prats, director de Banca Privada d'Andorra.

Sergi Pitarch

València —

0

Una part dels diners de les plusvàlues de les operacions que Bancaixa va dur a terme a la Riviera Maya mexicana van acabar a Andorra. Concretament en comptes oberts en Banca Privada Andorrana (AndBank), una entitat financera investigada per haver sigut utilitzada per trames tan variades com el clan Pujol, la màfia russa, l’empresari Gao Ping o la valenciana trama Emarsa. De fet, el que va ser el seu director general Joan Miquel Prats –detingut en unes quantes causes per corrupció– ha sigut processat per presumpte delicte de blanqueig de capitals juntament amb els directius de Bancaixa Aurelio Izquierdo i Domingo Parra.

Joan Miquel Prats va ser el banquer de la família de Jordi Pujol i va explicar a l’Audiència Nacional en un altre procés que els membres del clan van repatriar diners de fundacions panamenyes. El banquer andorrà va ser detingut en el colp a la màfia xinesa de Gao Ping i ara s’haurà d’asseure en el banc dels acusats per les operacions de Bancaixa a Mèxic i les comissions centrifugades a través de la seua entitat amb 47 persones més. També ha sigut processat en aquesta causa un altre directiu de l’entitat, Carlos Beamonte Nicolás.

La magistrada de l’Audiència Nacional conclou en el seu escrit que Izquierdo i Parra es van repartir les plusvàlues de dues operacions a Mèxic amb els empresaris José Salvador Baldó, Juan Vicente Ferri i Juan Poch. Cal recordar que els banquers havien prestat capital i l’entitat que dirigien formava part de l’accionariat de les societats que van dur a terme operacions urbanístiques a la Riviera Maya i en les quals la caixa d’estalvis hauria perdut 750 milions d’euros.

“Aurelio Izquierdo, que formava part de Bancaixa des del 1988, va signar un acord marc en nom d’aquesta amb AndBank, en virtut del qual es va establir un repartiment de comissions entre el mateix Izquierdo i el banc andorrà, per la gestió de clients entre ambdues entitats financeres”, relata la magistrada.

Aquestes comissions es traspassaven a un compte en què també estaven els empresaris Vicente Llácer (Grupo Ática) i Eugenio Calabuig (Aigües de Valencia), i hi figuraven com a apoderats amb plens poders Izquierdo i Parra, “i eren aquests els que donaven ordres d’inversions en actius financers i transferències als empleats d’AndBank”.

Així, conclou la jutgessa, “la gestió del compte per part d’Izquierdo i Parra, amb l’emmascarament consegüent de 16 milions de dòlars procedent de dues operacions a Mèxic, va continuar fins que es va liquidar el 9 d’agost de 2012 i figura en la instrucció una distribució de saldo final per import de 13.910.992 dòlars entre comptes de Ferri i Baldó i dues caixes de seguretat”. Bancaixa va perdre 750 milions.

També s’asseurà en el banc dels acusats Alejandro Silva Taboada, un testaferro de la trama Brugal i que va ajudar dos imputats en el cas Emarsa –l’expresident de la depuradora de Pinedo Enrique Crespo i el seu germà Carlos– a traure 300.000 euros d’Andorra a través de la seua empresa Iguazú Falls. Silva Taboada hauria participat en l’entramat empresarial dels directius de Bancaixa a Andorra.

Etiquetas
stats