Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs
Sobre este blog

La secció que es proposa pretén ser un espai dedicat a tot el relacionat amb les festes de València, en el qual les Falles i tots els sectors culturals vinculats a les mateixes tinguen un especial protagonisme.

Els huit actes que no et pots perdre per Falles

Donald Trump y Michelle Obama

Carlos Navarro Castelló

València —

La festa fallera es viu, sobretot, al carrer i, en aquest sentit, cada racó de València es converteix en l’escenari de tota mena d’activitats populars organitzades per les 350 comissions que hi ha distribuïdes arreu de la ciutat: concursos de paelles, cercaviles, espectacles pirotècnics o berenars a base de xocolate amb bunyols són alguns dels més comuns.

Així doncs, tot i que les falles ambienten tots i cada un dels barris, els punts calents se situen principalment a Ciutat Vella i a Russafa.

Hi ha, però, una sèrie d’actes i espectacles que són imprescindibles per a qualsevol que visite les Falles per primera vegada, tot i que n’hi ha molts més i tots es poden consultar en el programa oficial de la Junta Central Fallera.

Plantà al tomb de la falla municipal i de la resta dels monuments. La ciutat s’alçarà amb els monuments infantils acabats el dia 15 de març i amb els grans el 16 al cap d’un any de faena ben dura dels artistes fallers als seus tallers. Enguany, però, el dia 11 tindrà lloc un espectacle sense precedents. La plantà al tomb de la falla de l’Ajuntament, obra de Manolo García, que s’ha marcat el repte d’alçar manualment amb cordes l’estructura central de 40 metres d’alçària i 3.800 quilos de pes. Amb el lema ‘València, Ca la Trava’, el monument tindrà com a peça principal el projecte de torre de telecomunicacions ‘nonat’ de Santiago Calatrava per a la Ciutat de les Arts i les Ciències que, finalment, no va arribar a executar-se.

Mascletades i castells de focs artificials. La plaça de l’Ajuntament acollirà cada dia fins al 19 de març les populars mascletades, una experiència única i obligada per als novells en les festes valencianes. D’altra banda, els castells de focs artificials tindran lloc la mitjanit del dissabte 11 de març, a la plaça de l’Ajuntament, i també la mitjanit del 15 i del 16 de març al passeig de l’Albereda (al costat del pont de les Flors). El 17 de març tindrà lloc a la mateixa ubicació a la 1.00.

Nit del Foc. La nit del 18 de març se celebrarà a València un dels espectacles pirotècnics més importants del món que il·luminarà tota la ciutat amb la llum i el color de l’explosió de centenars de carcasses. És la Nit del Foc, que tindrà lloc al passeig de l’Albereda (al costat del pont de les Flors) a la 1.30.

Exposició del Ninot. Mostra en què cada comissió fallera exposa un ninot de la seua falla gran i un altre de la falla infantil. El públic podrà votar el seu preferit i els dos més votats de cada categoria (major i infantil) se salvaran de les flames. Està situada al Museu Príncep Felip de la Ciutat de les Ciències i es mantindrà obert fins al 14 de març a les 17.00. L’horari de visites és de 10.00 a 20.00 i els divendres, els dissabtes i els diumenges, de 10.00 a 21.00. El preu de l’entrada és de 3 euros per al públic en general. També hi ha una entrada reduïda, d’1,50 euros per als xiquets de 4 a 12 anys i per a la gent més gran de 65 anys.

Carrers il·luminats. El barri de Russafa és conegut per la il·luminació tan impressionant que munten dues de les seues comissions falleres; en concret, Cuba-Literat Azorín i Sueca-Literat Azorín. Estan situades als carrers del mateix nom i les composicions lluminoses formen un espectacle digne de ser visitat. Diàriament hi ha un espectacle d’encesa a poqueta nit.

Ofrena de flors a la Mare de Déu. Sens dubte, és un dels actes més emotius, icona de les Falles. Els dies 17 i 18 de març més de 100.000 fallers recorren els carrers del centre de València abillats amb el vestit regional i portant, en el cas de les dones, un ram de flors amb què es vestirà una imatge enorme de la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de València, que espera l’arribada dels festers a la plaça que porta el seu nom, al costat de la basílica. Les desfilades tenen lloc de les 16.00 hores a la mitjana nit, tenen dos itineraris que conflueixen a la plaça de la Reina i acaben a l’esmentat emplaçament. L’un que arranca al Parterre i recorre el carrer de la Pau i un altre que ix des de la plaça de Sant Agustí i corre pel carrer de Sant Vicent, la plaça de l’Ajuntament i de nou Sant Vicent.

Cavalcada del foc. El dia 19 de març a la vesprada té lloc un acte relativament nou, però que cada any té més públic. Es tracta d’una desfilada en què participen tota mena de personatges de ficció amb el foc com a denominador comú. La comitiva arranca a les 19.00 horas i recorre tot el carrer de Colom.

La cremà. És l’acte que marca el final de la festa, però també l’inici de les pròximes falles. El foc purificador devorarà els 700 monuments de la ciutat en un ritual amb més d’un segle d’història. Així doncs, a les 22.00 es cremaran totes les falles infantils, excepte la guanyadora del primer premi de la secció especial, que es cremarà a les 22.30, i la de l’Ajuntament, que ho farà a les 23.00. El foc consumirà les falles grans a la mitjanit, la guanyadora de la secció especial a les 0.30 i la de l’Ajuntament a la 1.00.

Sobre este blog

La secció que es proposa pretén ser un espai dedicat a tot el relacionat amb les festes de València, en el qual les Falles i tots els sectors culturals vinculats a les mateixes tinguen un especial protagonisme.

Etiquetas
stats