Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

CinemaJove renova el seu compromís amb el jovent valencià a la seua 33 Edició

Cartell de la 33 Edició de CinemaJove realitzat per Daniel Rueda y Anna Devís

Francesc Miró

Al seté pis de la Filmoteca de València, seu física i intel·lectual de diversos festivals i lloc de trobada obvi del cinèfil valencià, l’equip de la 33 edició del Festival Internacional de Cine de València CinemaJove presentava als mitjans les seues novetats. L’objectiu: obrir boca de cara al que es podrà veure del 22 al 29 de juny a València.

Noves seccions, itineraris programàtics reforçats i continuïtat de idees ja assentades, com la secció dedicada al repassar el cinema pretèrit de realitzadors consagrats –l’any passat destinat a David Lynch i enguany a Brian de Palma-, pretenen reforçar la imatge del festival i la seua influència arreu del territori. Una voluntat ni petita ni menystinguda per a un festival que sembla créixer constantment però amb vertigen, en una ciutat on el panorama cultural és tan canviant i convuls com el panorama polític.

“Una de les coses més difícils en qualsevol esdeveniment cultural és crear i donar una imatge de marca que siga identificable”, deia Albert Girona, Secretari Autonòmic de Cultura i Esport a la roda de premsa. “En el cas de CinemaJove és indubtable que teníem una marca d’origen però també és indubtable que l'actual organització ha intentat referma-la. I dic això perquè aquest festival va nàixer amb una voluntat clara de dedicar-se i ser un espai de trobada de cineastes joves”, resumia la representació institucional. Segons Girona, el festival pretén seguir sent un punt d’encontre per a l’audiovisual valencià “amb una sèrie d'activitats paral·leles que volen ser la marca d’aigua de CinemaJove”.

En aquest sentit, Carlos Madrid, director del festival, ha detallat el seguit de propostes que el festival durà a terme aquest any, més enllà de la Secció Oficial de llargmetratges i curtmetratges. Activitats que venen a consolidar la idea del festival com un certamen que mira cap endavant, superant antigues cuites i etapes. Aquest és el segon any que Madrid assumeix la direcció del festival, però podria ser l’últim donat que des del seu nomenament, ell realitzà una proposta programàtica limitada a dues edicions. “El canvi de direcció no es tractava d’un canvi de 180 graus respecte a com s’havien fet les coses abans. Simplement intentava expressar que allò que jo creia que no funcionava no seguiria i de la mateixa forma, allò que sí que ho feia vindria reforçat”, deia Madrid sobre la seua gestió. “I ho hem fet augmentant les activitats i els límits espacials i temporals de CinemaJove”, afegia.

Segons el director del festival, “hi ha coses que s’aconsegueixen i altres amb les que seguim treballant, però el nostre objectiu és el mateix que l’any passat: aconseguir la identificació total i completa de la joventut amb el festival”.

Amb aquest objectiu, l’any passat es va limitar a quaranta anys l’edat dels realitzadors que podien formar part de les seccions oficials, aconseguint que “la joventut dels creadors i creadores es traslladara a la temàtica de l’obra, i reflectira les seues vides i les seues inquietuds”. A més, es va reforçar el contacte amb el públic universitari, es va crear el Jurat Jove, i es va enfortir el suport a la Trobada Audiovisual de Joves que el festival realitzava. Algunes de les novetats d’enguany, segueixen el camí d'aquesta voluntat de rejovindre la cultura cinematogràfica a València.

Una residència creativa

Aquest any, CinemaJove incorpora en la seua 33a edició una novetat que reforça el seu vincle amb l’educació cinematogràfica dels més joves: entre el 3 i el 7 de setembre la mostra organitzarà una residència d’estudiants en què es formarà els responsables dels treballs més destacats de la Trobada Audiovisual de Joves, que comprén l’alumnat universitari i de centres formatius.

La Trobada Audiovisual de Joves és un apartat de la programació destinat a l’educació cinematogràfica. En aquesta edició es durà a terme del 27 al 29 de juny i projectarà els treballs i les produccions audiovisuals seleccionades de l’alumnat d'instituts de tota la geografia espanyola, així com estudiants de cicles formatius i graus universitaris. Enguany, a més, es repetirà l’experiència de l’última edició, amb la qual els estudiants rebien sessions de mentorització personalitzades per a aprendre de les seues pròpies obres.

Noves formes de cinema

Aquest any, Cinema Jove també incorpora a la seua programació un fòrum de debat dedicat a les noves narratives digitals de creació. Sota el nom de Digital Jove, es desenvoluparà una nova secció que intentarà experimentar amb la convergència entre art i ciència, entre tecnologia i comunicació, per a reflexionar sobre el seu impacte social a les sensibilitats latents del seté art.

L’esdeveniment, programat entre el 20 i el 24 de juny, servirà de preludi al Festival i inclourà xarrades magistrals amb convidats nacionals i internacionals, taules redones, presentacions de projectes innovadors, tallers, espais de networking i showroom per a professionals i empreses.

A més, l'activitat acollirà la presentació de la iniciativa #Valencia2050, un concurs creatiu multiplataforma en el qual es demanarà a creadors que compartisquen les seues visions de futur del cinema. La voluntat és que Digital Jove siga un espai dintre del festival on es puga debatre sobre reptes tecnològics, visions i noves formes de cinema.

Música electrònica en la pantalla gran

Sota el nom de Beats & Frames, la nova edició del festival dedicarà un cicle de cinema i concerts al voltant de les inquietuds culturals sortides de les tendències de la música electrònica contemporània. Un total de 20 pel·lícules que es projectaran al Centre Cultural del Carme, i versaran sobre el treball de pioners tècnics i creatius, els drets d’autor i la pirateria, l’estil de vida clubber i revisions històriques de les escenes que floriren a Manchester, París, Detroit i Berlín.

Totes les obres d’aquesta secció paral·lela seran presentades per dj’s, que completaran amb sessions de música en directe les projeccions. Entre ells hi seran el guatemalenc Meneo i els valencians D_Journalist i Affkt.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats