Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La demora en el pagament a les farmàcies costarà 75 milions a la Generalitat

Carmen Montón durant la seua compareixença en una comissió de les Corts Valencianes

Adolf Beltran

València —

La falta endèmica de pressupost en l’àrea sanitària no solament ha comportat, durant els governs del PP, que la Unió Europea haja multat amb 19 milions d’euros la Generalitat per manipular les xifres de dèficit amagant factures al calaix, sinó que també acabarà costant 75 milions d’euros més pels interessos de demora a l’hora de pagar les receptes ambulatòries a les farmàcies. Això és el que ha dit aquest dijous la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, durant la seua compareixença en una comissió de les Corts Valencianes per a explicar els pressupostos del seu departament.

Segons Montón, l’última sentència condemnatòria ha estat de 7 milions d’euros pels endarreriments en el pagament farmacèutic entre els anys 2008 i 2011. “S’estima que la suma total dels interessos que cal pagar és de 75 milions”, ha indicat la titular de Sanitat, que ha afegit que amb aquests diners “es podrien construir 48 centres de salut”.

La dada ha sorgit per defendre uns pressupostos de sanitat per al 2016 que pugen un 7,6%, és a dir, 416 milions, fins a arribar als 5.909 milions d’euros amb la intenció d’aproximar com més millor les previsions de despesa a la realitat i “evitar la desviació sistemàtica” que s’ha produït any rere any. Montón ha insistit en el fet que està “endreçant la casa” i ha fet referència també a la voluntat de tornar a la gestió pública una bona part d’allò que ara és concertat. No solament s’ha referit al rescat de la concessió de les ressonàncies magnètiques, que la mateixa Sindicatura de Comptes va recomanar en el seu moment, sinó també a altres aspectes.

Segons Montón, hi ha “concerts caducats” que impliquen un sobrecost per a les arques públiques. I ha posat com a exemple l’hemodiàlisi. “Des de fa dos anys no hi ha concert en vigor”, ha explicat, i això fa que els valencians actualment hagen de pagar el preu més alt d’Espanya pel servei. La consellera ha anunciat que traurà a concurs aquest servei per a deixar en 10 milions d’euros el que ara costa 55 milions. I ha insistit en el fet que el pressupost per al 2016 no inclou “hospitals fantasma” i mira d’acostar-se a la realitat de la despesa farmacèutica, partida que creix un 15%.

Els diputats del PP Remedios Yáñez i José Juan Zaplana han acusat Montón de fer “demagògia” en recordar que la consellera va xifrar en 1.100 milions el forat econòmic que s’ha trobat, tot i que només ha pressupostat 416 milions més. “Li augure 600 o 700 milions de dèficit”, li ha dit Zaplana. A això ha respost el socialista Ignacio Subías en la seua intervenció assegurant que els comptes presentats pel nou Consell fan els pressupostos “gairebé reals” i qualificant de “desvergonyiment” l’actitud del PP.

Zaplana s’ha embrancat en una discussió amb Montón pel recurs del Govern a la sanitat universal valenciana. Mentre el diputat del PP ha acusat el Consell del PSPV-PSOE i de Compromís d’haver obert l’atenció sanitària a immigrants sense papers “fregant la inconstitucionalitat” i de no haver volgut seure a negociar amb el Govern, la titular de Sanitat ha recordat que el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va rebutjar les peticions de moltes comunitats autònomes per a implantar-la en la conferència sectorial de l’estiu passat. “Vostés han de decidir de quina banda estan”, ha dit Montón als populars, “de la de Rajoy o de la de la gent que necessita atenció sanitària?”.

Etiquetas
stats