Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell multarà els bancs que no cedisquen les seues cases buides a desnonats

La consellera d’Habitatge, María José Salvador, al centre de la imatge

Carlos Navarro Castelló

València —

Les entitats bancàries amb presència a la Comunitat Valenciana no podran tenir un estoc d’habitatges buits.

Així ho establirà la nova Llei de funció social de l’habitatge, l’avantprojecte de la qual es presentarà d’ací a un mes, segons ha avançat aquest dimarts la consellera d’Habitatge, María José Salvador (PSPV).

La responsable d’aquest departament ha explicat que les cases que siguen propietat dels bancs i que no s’hagen pogut vendre o llogar en un termini concret d’anys, hauran de cedir-se a una borsa que gestionarà la Generalitat i que es destinaran a famílies desnonades o en situacions extremes mitjançant un lloguer social adequat a les seues possibilitats.

Salvador ha comentat que d’aquesta manera el nou Consell del tripartit (PSPV, Compromís i València en Comú) que presideix Ximo Puig vol garantir el dret universal a un habitatge digne en compliment del pacte del Botànic.

De fet, la nova normativa preveu sancions importants a les entitats bancàries que es neguen a cedir els habitatges que complisquen els paràmetres que imposarà la llei. Altres comunitats com Catalunya, Andalusia i el País Basc ja apliquen normatives semblants.

Respecte d’això, Salvador ha recordat que la majoria dels bancs han rebut un rescat “de 71.000 euros de diners públics”, per la qual cosa les administracions n’han de rebre alguna contraprestació.

A més, ha denunciat la falta de col·laboració en una reunió que va mantenir fa dies amb representants d’11 entitats: “Els vam demanar que ens facilitaren un interlocutor per tractar temes d’habitatge, que ens cediren pisos buits per a casos d’urgència i que no feren cap desnonament fins que s’aprove aquesta llei, però només Cajamar, Banco Popular i Caixa Ontinyent ho han acceptat”

El 45% dels habitatges de la Generalitat, buits

La titular del departament d’Habitatge ha criticat la gestió duta a terme els últims anys pel PP. En aquest sentit, ha denunciat que s’han trobat un deute de 7,5 milions d’euros amb diferents ajuntaments de la Comunitat que corresponen a impagaments de l’impost sobre béns immobles (IBI) dels diferents pisos de propietat de la Generalitat.

Salvador ha anunciat que l’any que ve abonaran 1,5 milions per no continuar incrementant aquest deute i que elaboraran un pla de pagaments per a posar-se al dia amb tots els municipis afectats. Castelló, Elx, Paterna i Alacant copen la major part del deute.

A més, la consellera ha denunciat que el 45% dels 1.040 habitatges propietat de l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE), antic Institut Valencià de l’Habitatge (IVVSA), estan buits

La majoria, uns 330, estan en venda. Per a donar-los eixida, Salvador ha anunciat que abaixaran els preus i els canviaran el règim per poder-les posar en lloguer, amb opció a compra o sense.

La morositat en habitatges socials s’eleva al 40%

Finalment, ha censurat que dels 14.000 habitatges socials que té la Generalitat en règim de lloguer, 689 estan deshabitats i sense ús pel seu estat quasi ruïnós. Segons Salvador, el PP va aprovar una partida de 8 milions d’euros per a arreglar-los enguany, dels quals només han gastat 400.000 euros.

La consellera s’ha compromés a rehabilitar-los i posar-los a disposició de persones necessitades el 2016 mitjançant una partida aprovada de 6,5 milions d’euros.

Quant als inquilins actuals d’habitatge social, un 40% de les famílies no poden fer front als pagaments de les mensualitats, per la qual cosa des d’Habitatge han posat en marxa una campanya informativa sobre les bonificacions de fins al 90% a què poden acollir-se.

Salvador ha insistit en el fet que no faran desnonaments en els habitatges públics i que duran a terme un seguiment de cada família per assegurar-se que realment no tenen recursos, i ha recordat que en l’etapa del PP es van fer al voltant d’1.000 desnonaments per impagament en habitatges de la Generalitat.

Etiquetas
stats