Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat expropiarà habitatges als bancs si no accepten un lloguer social

La consellera d’Habitatge, María José Salvador, amb el president valencià, Ximo Puig

Moisés Pérez

València —

Amb l’objectiu de fer baixar la Comunitat Valenciana del pòdium de les autonomies amb més desnonaments, el president valencià, Ximo Puig, ha presentat hui dilluns el seu projecte estrela per a posar límit a aquesta sagnia. Amb el títol de Llei per la funció social de l’habitatge, el Consell pretén capgirar el concepte de l’habitatge utilitzant mesures semblants a les de la llei que va aprovar el Govern andalús quan estava format per PSOE i EU, però mirant d’evitar els errors que va cometre la Junta d’Andalusia, que van acabar amb la llei suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

Així, l’avantprojecte de llei té com a objectiu “declarar la funció social de l’habitatge” i “garantir el dret a l’habitatge com a puntal bàsic de l’estat del benestar”, en paraules de la consellera d’Habitatge, María José Salvador (PSPV-PSOE). Per a garantir que no hi haja més desnonaments, el contracte entre el particular i el banc finalitzarà quan siga incomplit pel comprador. Una vegada rescindit, es crearà una nova obligació contractual en forma de lloguer amb opció de compra. La Generalitat hi aplicarà un lloguer social durant tres anys, que no superarà el 25% dels ingressos de la unitat familiar, excepte si els inquilins no se’n poden fer càrrec. Quan acabe, s’hi pot aplicar el termini o es pot optar a comprar l’immoble.

Què passa si el banc es nega a formalitzar aquest contracte? La Generalitat expropiarà a l’entitat financera l’habitatge per interés social i d’ocupació per un termini màxim de tres anys. Aquestes mesures, però, quedaran ajornades per a evitar que la llei tinga la mateixa sort que la impulsada per l’exconsellera d’Habitatge del Govern andalús, Elena Cortés (EU), que va ser tombada pel Constitucional perquè envaïa competències de l’Estat. Amb això, les mesures més destacades per a frenar els llançaments hipotecaris quedaran relegades fins al maig del 2017, data en què deixarà de tenir vigència la llei de segona oportunitat implementada pel Govern de Mariano Rajoy.

La llei, però, no ho fia tot a l’expropiació. El departament que dirigeix Salvador desenvoluparà un pla de rehabilitació dels 700 habitatges del parc públic i n’impulsarà una ampliació, a què se sumaran els convenis amb els bancs per a incrementar l’oferta d’habitatges. “No és una llei expropiadora, sinó que garanteix el dret de l’habitatge”, ha assegurat Puig d’un reglament que ha estat elaborat juntament amb organitzacions socials, com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

Evitar habitatges buits

Amb el propòsit de “corregir els efectes de la bambolla immobiliària que va provocar l’acumulació d’habitatges buits” i amb el 15% dels habitatges de la Comunitat Valenciana sense ús, es crearà un registre d’immobles buits. Així, qualsevol habitatge que de manera continuada haja estat deshabitat durant dos anys s’haurà d’inscriure en aquest registre. Això sí, la mesura afectarà només els propietaris amb més de 10 immobles –principalment bancs i immobiliàries– i no té incidència sobre els particulars, els habitatges de segon ús, els que s’ofereixen a la venda, etc.

El Consell, a través d’ajudes públiques de lloguer, d’ajudes contra la pobresa energètica i amb mesures d’estímul, promourà que aquests habitatges buits se cedisquen durant un període de sis anys, com a màxim, en lloguer, hi actuarà com a garant i rehabilitarà les que no estiguen en condicions. Si amb aquestes mesures no se cedeix l’immoble sis mesos després d’inscriure’s en el registre, la Generalitat prendrà mesures coercitives amb sancions que poden anar des dels 600 euros als 3.000, les menys greus, i des dels 3.001 euros fins als 30.000, les molt greus.

La llei, a més, preveu la intervenció dels poders públics per a evitar que “no hi haja dret d’admissió” quan una persona vulga accedir a un habitatge. “Per a evitar una altra bambolla, es modularà, com es fa al Regne Unit, els preus del lloguer quan el mercat no funcione”, ha proclamat Salvador. “Es tracta d’un projecte paradigmàtic del que és l’Acord del Botànic”, ha sentenciat Puig.

Etiquetas
stats