Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP de Barberá va usar 161.900 euros recaptats en efectiu i sense justificar per a pagar la campanya electoral de 2011

L'exsecretària del grup municipal popular, María Carmen García-Fuster

Sergi Pitarch

València —

Els problemes per al PP de València es compliquen cada dia més conforme la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va indagant en el pagament de les campanyes electorals de la candidata Rita Barberá als anys 2007, 2011 i 2015. Fins avui, els investigadors de l'Institut Armant havien confirmat que el Partit Popular de la capital, el vaixell almirall del partit de Mariano Rajoy a la Comunitat Valenciana, s'havia finançat de manera irregular en 2007 i 2015. Ara, un nou informe de la UCO datat el 12 de desembre i aportat al cas Taula també conclou que l'any 2011 s'hauria utilitzat el mateix operatiu il·legal per a obtenir fons que quatre anys abans.

Així, els agents de la Guàrdia Civil expliquen en el seu nou informe que “el PP de la ciutat de València hauria instrumentalitzat al Grup Municipal del PP (GMPP) per, mitjançant diferents mecanismes, sortejar la fiscalització deguda i poder així superar el sostre de despesa establida, fent que tercers assumiren despeses electorals del partit”. Segons la UCO, el compte del GMPP en l'Ajuntament de València permetia evadir els controls dels comptes oficials del partit i per tant de la fiscalització del Tribunal de Comptes, la institució que valida o no les despeses electorals.

En l'informe de 182 pàgines, els investigadors resumeixen l'operatiu i assenyalen directament a l'exvicealcalde Alfonso Grau i a la secretària del GMPP María Carmen García-Fuster. “L'augment i l'ocultació de la despesa de naturalesa electoral produït com a conseqüència de les eleccions del 2011 gestionades pel Grup Municipal, igual que en 2007, va provocar l'execució d'unes dinàmiques d'ingressos per a amortitzar-les; part des del compte titulat pel GMPP gràcies a l'ingrés de quantitats de diners en efectiu de procedència desconeguda i atribuïda a un recaptador, i part d'elles en efectiu”, conclou la Guàrdia Civil.

A més, apunten el mateix informe, “d'aquests imports pagats, restaria una part de diners encara sense quantificar que, igual que en 2007, podria haver sigut pagada de manera indirecta mitjançant la facturació amb terceres empreses simulant relacions comercials realment inexistents”. En aquest cas, la UCO assenyala a cinc contractistes de l'Ajuntament de València que haurien realitzat pagaments a l'empresa Trasgos i a les seues filials per serveis presumptament no filtrats (Vegeu el gràfic que s'adjunta elaborat per la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària).

Les empreses contractistes del consistori que governava Rita Barberá amb mà de ferro des del 1991 i que haurien pagat aquestes “mossegades” són Sociedad Agricultores de la Vega (100.000 més IVA), Fomento de Construcciones y Contratas FCC (50.000 més IVA), Secopsa (100.000 més IVA), Ocide (45.000 més IVA) i Grupo Bertolín (45.000 més IVA).

Trasgos en 2011, igual que Laterne en 2007, seria l'empresa contractada pel PP de València per a realitzar la campanya, encara que realment també s'hauria utilitzat per al cobrament de comissions i poder gastar més del pressupostat. “En 2007 els serveis contractats a Laterne ho són per 150.000 euros, però van superar els 2,5 milions, mentre que en 2011 el contracte establit amb Trasgos era de 170.000 euros i els treballs efectuats el són per almenys 277.129 euros”, revela la UCO.

També com en 2007, quan els ingressos en metàl·lic van ser de 350.000 euros, per a la campanya de 2011 el PP de Barberá també va obtenir un muntant important en efectiu. Un recaptador, segons la UCO, hauria donat a la secretària del GMPP María Carmen García-Fuster 161.900 euros per a realitzar diversos ingressos en efectiu en el segon semestre de 2010. “Açò hi hauria permet pagar els 167.678 que va cobrar Trasgos” oficialment per a organitzar la campanya electoral de Rita Barberá.

L'informe de la Guàrdia Civil conclou que el compte del GMPP, que era aliena a la fiscalització del partit i de la campanya, es va utilitzar per a cobrar quotes i aportacions d'afiliats, rebre donacions de “Col·laboradors i Reunits” sense identificar i rebre fons i dur a terme pagaments de naturalesa electoral.

Etiquetas
stats