Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSOE proposa reformar la llei perquè l’Estat pague les exhumacions de les víctimes del franquisme

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a Paterna

Laura Martínez

Valencia —

El PSOE presenta aquesta setmana en el Congrés la proposta de modificació de la llei de memòria històrica perquè el Govern lidere i assumisca els costos d’exhumació de les víctimes del franquisme.

El líder socialista, Pedro Sánchez, ha avançat les principals modificacions que proposa aquesta reforma de la llei del 2007 aprovada pel Govern de Zapatero, que ha quedat incompleta “per la inacció del PP”. Sánchez ha fet aquestes declaracions en el mur de Paterna (València) on van ser afusellades més de 2.200 persones, el segon lloc on més gent es va assassinar durant la postguerra.

Acompanyat per nombrosos dirigents de la província i per les associacions de familiars, el secretari general del PSOE ha explicat que la norma crearà una comissió de la veritat, una eina que s’ha posat en marxa en altres països que han patit la repressió, per a reparar a les víctimes. A més, la reforma, que s’ha redactat juntament amb associacions de víctimes i de jutges –entre les quals la de Baltasar Garzón–, exigeix que es revisen els procediments judicials fins a arribar, de facto, a la nul·litat dels judicis sumaríssims.

La proposta socialista inclou els nadons robats com a víctimes del franquisme. Segons ha explicat Sánchez, la norma preveu la creació d’un banc públic d’ADN i un cens públic de víctimes per a facilitar les identificacions dels cossos exhumats. “És una aberració ignorar a consciència el dret d’una persona a conéixer la seua identitat, robada, i el de les famílies a donar sepultura”, ha criticat. El dirigent ha elogiat la norma valenciana de memòria històrica, aprovada a l’octubre, que inclou aquestes iniciatives. “Està a l’altura del que exigeix un govern democràtic”, ha assenyalat.

Segons el socialista, la modificació preveu mecanismes que en garantisquen el compliment, per a evitar que torne a ser “ignorada a consciència” com ha vingut fent l’executiu popular. Així mateix, ha insistit que es durà a terme la retirada efectiva de la simbologia franquista dels espais públics i es facilitarà l’accés als arxius històrics de l’Estat per “poder conéixer la veritat”.

La iniciativa adapta les resolucions que l’ONU i altres organismes internacionals han anat resolent pel que fa a Espanya, en què assenyalen els incompliments del Govern a la legislació sobre drets humans. L’esperit de la norma, segons Fernando Martínez, coredactor juntament amb Andrés Perelló, és posar el focus en la reparació a les víctimes i als familiars. Una reparació que suposa un exercici de memòria també en les aules, on des de primària s’integraran continguts per a explicar la repressió franquista. Segons han explicat, un altre dels grans temes que tracta la proposició de llei és convertir El Valle de los Caidos en un centre nacional per a la dignificació de la memòria, que inclouria, si passa el tràmit parlamentari, exhumar Franco.

Fonts socialistes consideren complicat que la norma avance, atesa l’escassa voluntat del PP per a ni tan sols condemnar el franquisme. Segons comenten, el Govern s’escuda en l’article 134 de la Constitució per vetar iniciatives parlamentàries que afecten els pressuposts, ja que encara no estan aprovats.

Etiquetas
stats