Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Punt verd contra retorn d’envasos: arguments a favor i en contra

Serafín Huertas, president d’Avedam, entitat organitzadora de la jornada

Carlos Navarro Castelló

València —

L’Associació Valenciana d’Educadors Ambientals ha organitzat aquest dijous un debat per a analitzar el Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn d’Envasos (SDDR) que pretén implantar la Generalitat en el primer trimestre del 2018.

La introducció d’aquest sistema ha provocat una gran polèmica entre les diferents organitzacions que defensen dos sistemes diferents d’obtenir els envasos per a reciclar-los o reutilitzar-los posteriorment.

Així, en la trobada han participat les dues entitats més representatives dels dos models: Ecoembes, entitat que gestiona en exclusiva el model de punts verds (contenidors) vigent a la Comunitat a través d’un conveni i que agrupa les principals empreses envasadores i distribuïdores, i Retorna, integrada per la indústria del reciclatge, ONG ambientals com Greenpeace i Ecologistes en Acció, que aposta fermament pel model SDDR.

Ambdues entitats defensen les bondats dels seus sistemes i posen en dubte algunes de les virtuts i beneficis de l’altre.

Penalització fiscal

En un clima de cordialitat, el portaveu d’Ecoembes, Juan Ramón Meléndez, ha assegurat que actualment la taxa de reciclatge de tots els residus que recullen (envasos, paper i cartó) és del 74%, la qual cosa suposa 146.000 tones a la Comunitat Valenciana, mentre que l’SDDR només comprendria 40.000 tones d’envasos i, d’aquestes, només està previst que se’n tornen fins un 90%.

Sobre això, Meléndez ha advocat per crear un sistema fiscal que penalitze a qui més residus de qualsevol tipus genere i que bonifique a qui menys.

A més, ha advertit que l’SDDR, com que haurà de conviure amb el sistema de punts verds, suposarà més mitjans de transport per a traslladar els envasos i, per tant, més contaminació i un cost més elevat per a sufragar ambdós sistemes que es repercutirà al consumidor.

Finalment, ha explicat que després d’analitzar els resultats de l’SDDR a Alemanya, els governs de França, el Regne Unit, la República Txeca i Irlanda han eliminat l’obligatorietat d’implantar-lo.

Evitar abocaments

De la seua banda, el portaveu de Retorna, Miquel Rossell, ha defensat el sistema de retorn d’envasos com a mitjà per a evitar l’abocament d’aquests residus al medi ambient, gràcies a l’incentiu que suposa la recuperació dels 10 cèntims que es paguen prèviament per cada envàs.

En aquest sentit, han assegurat que el 80% dels residus que acaben a la mar provenen de la terra i que la meitat són envasos de begudes.

A més, ha explicat que aquest sistema ja funciona en 40 països del món, entre els quals el Canadà, Austràlia, els Estats Units o Alemanya, i ha comentat que Catalunya i les Balears estan també en procés de sumar-s’hi.

Rossell ha afegit que l’SDDR estalviarà 40 milions d’euros en despeses de neteja als ajuntaments de la Comunitat Valenciana, ja que recolliran un 20% menys d’envasos de papereres, carrers o platges.

Quant als ciutadans assistents a la jornada, la majoria de preguntes s’han centrat en el finançament del sistema. Sobre això, han explicat que ve del pagament de les taxes de la indústria, dels ciutadans que no tornen l’envàs i, per tant, no recuperen els 10 cèntims per envàs, i de la venda dels envasos recuperats als recicladors.

Esborrany de la llei

Com va avançar eldiariocv.es, la Conselleria de Medi Ambient ja ha redactat un esborrany del projecte de Llei de protecció addicional del medi ambient que regularà la implantació de l’SDDR a la Comunitat Valenciana, que ja s’ha remés als membres del CAPMA (Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient) perquè l’analitzen i el tracten amb vista a la reunió que s’esdevindrà el pròxim 3 de novembre.

Entre altres aspectes, l’esborrany preveu sancions de fins 1,7 milions d’euros a les entitats obligades a integrar-se en el sistema i que, de manera activa o omissiva, impedisquen la posada en marxa del servei pel gestor del sistema.

Aquesta iniciativa suposarà el cobrament extra de 10 cèntims en els refrescos i les begudes amb envasos de metall, plàstic, brics i vidre, que després seran reembossats als consumidors una vegada tornat l’envàs en bon estat en els punts d’arreplega habilitats, que seran tots els comerços que venguen aquests productes i els supermercats.

En aquest sentit, Ecovidrio, entitat implicada en la recollida selectiva de vidre, ha manifestat també la seua oposició a l’esborrany de projecte de llei.

En aquest sentit, destaca l’impacte de la mesura en els ciutadans, que duplicarien l’esforç tan important que ja fan per a reciclar, atés que haurien de separar els envasos que es depositen als contenidors actuals dels que es gestionarien a través de l’SDDR (un 49% del total en el cas del vidre).

L’entitat ha advertit que, amb independència que considera que el projecte no és viable jurídicament, davant del nou escenari que descriu l’esborrany, es podrà veure en la necessitat de revisar els plans i les inversions previstos a la Comunitat a causa del descens en el volum de residus que formarien part de la seua competència de gestió.

Etiquetas
stats