Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un jutjat de València admet a tràmit una denúncia contra la Generalitat per permetre els bous a la mar de Dénia

Un moment dels bous a la mar de Dénia

Redacció

Dénia —

El Jutjat Contenciós Administratiu número 10 de València ha admés a tràmit una denúncia presentada per l’Associació contra la Tortura i el Maltractament Animal (ACTYMA) contra la decisió de la Generalitat Valenciana de permetre la celebració dels bous a la mar de Dénia entre els dies 4 i 12 de juliol de 2015. La denúncia, presentada per la lletrada Iratxe Arruti, es dirigeix en concret contra una resolució de la Direcció General de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Conselleria de Presidència, perquè considera que aquesta resolució incompleix un reglament de la mateixa Administració autonòmica que regula els festejos tradicionals a la Comunitat Valenciana, i també contra la Llei de ports de la mateixa Generalitat.

Quina n’és la causa? ACTYMA considera que “els matalafets i les barques unflables col·locades a la mar durant les sessions dels bous a la mar de Dénia per a acordonar i limitar l’espai, i unes bigues flotants, amb la intenció de crear les barreres d’un plaça de bous marina, comporten una modalitat fraudulenta de la festa” feta amb “la presència de molts xiquets i en un lloc a què l’animal pot accedir fàcilment”. Per això, continua la denúncia, “el recinte delimitat tal com s’indica no reuneix les condicions legals establides”.

Quant al rescat dels bous a la mar pel “salvament marítim” de la plaça de bous situada al port de Dénia, l’associació assenyala que “va haver-hi mala praxi”, ja que “els mètodes utilitzats van ser: agafar l’animal per l’argolla del coll (amb el perill d’asfixiar-lo), lligar malament la corda de subjecció i escapar-se el bou unes quantes vegades, pujar damunt de l’animal, etc.”.

Així mateix, alguns participants “agafaven el bou per la cua, li l’estiraven fortament, el mantenien subjecte perquè no se n’escapara, vexaven i colpejaven fortament els animals diverses vegades. També es van utilitzar vares innecessàriament per a increpar els bous”, afirma l’entitat davant dels tribunals.

L’associació afig que “en aquest tipus de festejos amb bous a la mar” no es pot demanar la intervenció dels col·laboradors voluntaris ni de l’expert taurí, ni dels funcionaris de la Policia Local, ja que l’espai marí és competència de la Policia Administrativa dels Ports o del Servei Marítim de la Guàrdia Civil i, per tant, la Policia Local no és competent sobre les infraccions que vulneren el Decret 31/2015, de 6 de març, del Consell, pel qual s’aprova el reglament de festejos taurins tradicionals a la Comunitat Valenciana, quan tenen lloc al medi marí“.

Etiquetas
stats