Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una cita anual amb l’“univers Chirbes”

Miguel Giménez

Valencia —

Aquest dissabte es presenta a la localitat valenciana de Tavernes de la Valldigna el número zero de l’anuari Universo Chirbes, una obra publicada per la fundació que porta el nom de l’autor en col·laboració amb Lletra Impresa Edicions que pretén mantenir viva la memòria de l’escriptor de Crematorio. L’acte coincideix amb la inauguració d’una plaça que aquesta localitat dedica a qui és el seu ‘fill predilecte’ i amb la firma d’un conveni entre els ajuntaments de Tavernes, Beniarbeig, Dénia i Valverde de Burguillos (Extremadura), localitats totes vinculades a Rafael Chirbes.

L’anuari, dedicat a la figura de Chirbes –nascut el 1949 i mort el 15 d’agost de 2015 a Beniarbeig–, inclou les paraules pronunciades pel novel·lista quan va ser nomenat ‘fill predilecte’ de Tavernes de la Valldigna, una desena d’articles seus, incloses fotos que va fer amb motiu dels seus viatges, i els seus articles gastronòmics; una entrevista que li va fer Josep Bertomeu Moll per a la revista L’Espill; un poema de Manuel Vázquez Montalbán; així com també escrits de Javier Lluch-Prats (“Voz que pregunta y se interroga, que celebra y se indigna”), Mario García Montalbán (“Está llorando tu pluma”), Pep Romany (“La buena mesa”), Alfons Cervera (“Un olor a exhumación fuera de plazo”) i Jorge Herralde (“Rafael Chirbes: la voz de la verdad”).

María José Micó, presidenta de la Fundació, defineix Universo Chirbes com “una publicació que intentarà recopilar tots els treballs i actes que es duguen a terme en relació a l’obra de Chirbes”. Explica Manolo Micó des de la Fundació que l’objectiu és editar cada any un anuari en què poder arreplegar tot allò que s’ha publicat sobre l’escriptor valencià, a més d’algun escrit inèdit de Chirbes. Per a fer-ho, igual que en aquesta ocasió s’ha triat com a eix narratiu la seua vinculació al territori, s’emmarcarà en cada ocasió l’anuari amb una temàtica determinada.

La fundació

La Fundació Rafael Chirbes es presentava en societat el mes d’agost passat, coincidint amb el primer aniversari de la defunció de l’autor d’En la orilla, Crematorio o París-Austerlitz, la seua última novel·la publicada. Amb la seu en sa casa de Beniarbeig, l’entitat que presideix la seua neboda continua treballant en la recopilació de textos inèdits del novel·lista per a tractar de publicar-los.

Així mateix, La Pavana té previst portar als escenaris En la orilla, l’obra que va servir a Chirbes per a aconseguir el Premi Nacional de Narrativa el 2014. Aquesta novel·la, un retrat de l’Espanya en crisi, també serà portada al cine.

Etiquetas
stats