Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El gerent apunta a la cúpula del PP pel desfalc d'Emarsa

El exgerent de Emarsa arriba a l'Audiència de Valencia.

Voro Maroto

L'ex gerent d'Emarsa, ha apuntat a la cúpula del PP pel desfalc de 24 milions d'euros en la depuradora de Pinedo. Infermer de professió i alcalde pedani del PP, Esteban Cuesta va arribar a la direcció de la planta -malgrat la seua nul·la experiència i preparació- a instàncies d'Enrique Crespo, exvicepresident de la Diputació de València.

Sota les seues ordres i en cooperació amb altres acusats, ha reconegut en el judici per l'assumpte que van falsejar expedients i van manipular contractes per a robar milions d'euros. “Repartíem els diners en diverses parts i jo me'n quedava una”. Sebastían García era, un dels proveïdors a través dels quals Emarsa, li donava “2.500 euros al mes”.

García, àlies Chanín, va ser col·locat en Emarsa per Silvestre Senent, regidor del PP de València amb Rita Barberá. Diu Cuesta: “Senent em va deixar clar que era intocable”. Chanín ja va confessar en la vista que emetia factures unflades o per serveis inexistents per a després repartir els diners.

Cuesta també ha reconegut que es va reunir amb el conseller a càrrec de les depuradores, José Ramón García Antón, ja mort, encara que ha assegurat no recordar res d'aqueixes trobades.

Altres proveïdors, ha dit en la vista Cuesta, també li donaven diner negre que “repartia amb ”Crespo, Morenilla [Juan José, exgerent de l'Epsar]; Arnal [Enrique, exdirector financer d'Emarsa]i Bernácer[Ignacio, excap d'explotació d'Epsar]“.

Cuesta ha explicat, a preguntes del fiscal, el modus operandi per a saquejar la depuradora. L'extracció de fangs es va encarregar a les empreses d'un dels acusats, José Luis Sena. Aquest facturava a través de diverses societats creades per un altre dels jutjats, Jorge Roca Samper.

Es pagava 42 euros per tona de fang -el residu de la depuració- encara que el seu cost era només de 18 euros. L'enorme benefici es repartia entre Sena i Roca -les empreses del qual van facturar 13 milions a Emarsa- i la resta d'implicats. Cuesta ha reconegut que Sena, cada vegada que cobrava, portava maletins amb diners que lliurava. Ell, en “ocasions en la cambra de bany”, repartia els diners en sobres.

Després, per a evitar riscos, es va passar a la targeta de crèdit. 8, en total. “Dos per al meu i altres dos per a Crespo, Morenilla i Bernácer. Ens van recomanar no traure més de 500 euros diaris i fer-ho en diferents bancs”.

Cuesta va encarregar a la seua germana, l'extracció dels diners de caixers. Poc després, Crespo. Morenilla i Bernácer també li van encarregar a ella la retirada de l'efectiu. “Van dir que era una nosa anar diàriament als caixers”.

Etiquetas
stats