Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Condemnat l'exvicealcalde de València del PP Alfonso Grau a quatre anys de presó per donar contractes a canvi de rellotges de luxe

L'exvicealcalde de València amb Rita Barberá Alfonso Grau

Sergi Pitarch

València —

0

L'Audiència de València ha condemnat l'exvicealcalde de València i mà dreta de Rita Barberá, Alfonso Grau, a quatre anys de presó i a una multa de 25.000 euros per un delicte continuat de suborn i un altre de blanqueig de capitals. El tribunal considera provat que l'expolític del Partit Popular va rebre regals de luxe de l'empresa Transvia a canvi de contractes públics en l'administració local.

L'empresari Urbà Català, qui va entregar els obsequis a canvi de contractes públics, ha sigut condemnat a nou mesos i un dia de presó pel delicte continuat de suborn.

Aquesta causa es va obrir a la fi de 2015, quan el jutjat va rebre una denúncia de la Fiscalia contra tots dos processats. Segons l'escrit fiscal, Transvia regalava suposadament a canvi de contractes rellotges d'alta gamma a l'exvicealcalde, que l'exedil del PP en el consistori presumptament canviava per uns altres de preu superior i abonava la diferència, sistema que constituiria un blanqueig.

Els investigadors van poder rastrejar aquesta actuació perquè en els rellotges figura el número de sèrie, que van poder acarar en l'establiment on es feien els canvis, i així comprovar el procés.

Entre 2006 i 2015, mercantils relacionades amb Urbano Catalán van signar amb l'Ajuntament un total de 16 contractes per un import aproximat de 2,5 milions d'euros. Un d'ells, una festa de persones majors adjudicat a Transvia per 652.748,55 euros. La resta fan referència a adquisicions de vehicles, serveis d'allotjament i manutenció del Certamen Internacional de bandes i una altra sèrie de transports.

El primer regal es va registrar en 2010, quan Grau va adquirir d'una coneguda joieria de València un rellotge d'or per import de 25.680 euros que va ser satisfet parcialment mitjançant la devolució d'un altre que costava 13.500 euros i que li va ser regalat per l'empresari Urbà Català i facturat a Viajes Transvia.

Segons estima el fiscal, aquest obsequi es va efectuar en atenció al càrrec de tinent d'alcalde i regidor de l'Ajuntament de València que ostentava en aqueix moment Grau, per les relacions comercials existents entre les empreses de les quals l'empresari era apoderat i el consistori.

Amb aquesta actuació, agrega el ministeri públic, Grau va comprar un rellotge nou obtenint un “evident lucre econòmic” ja que un rellotge que valia 25.680 euros li va costar 12.160 gràcies al que li havia regalat l'empresari. Va pagar la diferència en metàl·lic.

Similar operativa es va dur a terme amb el segon obsequi a la fi de l'any 2011. Català va comprar en la joieria un rellotge el mateix dia en què la mercantil Transvía va rebre l'adjudicació del contracte del consistori de la festa de majors per més de 652.000 euros.

Per a ocultar l'origen il·lícit d'aquest rellotge -valorat en 11.575 euros-, Grau, igual que havia fet anteriorment, el va retornar i va comprar un altre que li va costar 16.825 euros. Va pagar 5.250 euros en efectiu. Sobre aquest últim pagament, va declarar a Hisenda que els diners el guardava en el seu domicili.

Per a tirar avant aquest contracte amb Transvía, Grau va intervindre en les Juntes de Govern Local de l'Ajuntament al juliol, octubre i novembre de 2011. En un escrit que va presentar Viatges Transvía es feia constar que els objectes adquirits a la joieria corresponien a articles de regal d'empreses que l'entitat realitza “segons els usos i costums”.

Etiquetas
stats