Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Guàrdia Civil interroga el cercle proper a Zaplana i la jutgessa apunta a dues immobiliàries del testaferro

Rosa Barceló, dona de Zaplana a la Ciutat de la Justícia quan el seu home va ser detingut.

Sergi Pitarch

València —

L’operació Erial continua oberta i els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil continuen amb les perquisicions. De la mateixa manera que la jutgessa, que ha citat la setmana que ve a declarar en qualitat d’investigades Rosa Barceló i Mitsuko Hernándiz, dona i secretària personal d’Eduardo Zaplana, respectivament, i l’exdirector general de la policia amb Aznar i oncle de dos dels detinguts, Juan Cotino.

Però els interrogatoris no solament els du a terme la jutgessa i el fiscal Anticorrupció. Els agents de l’UCO estan tota la setmana interrogant persones del cercle més proper a Zaplana per obtenir més dades sobre el possible patrimoni no declarat al fisc per l’expolític valencià, segons fonts coneixedores de la investigació. La Guàrdia Civil ha tocat persones properes a l’exministre que els pogueren ajudar en la investigació, donar pistes noves o obrir noves línies d’investigació.

Els agents també s’han tornat a dirigir a la Conselleria d’Economia per ampliar la informació recaptada sobre el Pla Eòlic. De fet, han estat a l’arxiu general de la Generalitat que està situat en un polígon industrial de Riba-roja. La setmana que ve continuaran amb la confiscació d’aquesta documentació. Pel que sembla, sobre les ITV, els investigadors ja tindrien tots els expedients al complet.

Per part seua, en les actuacions en què ha decretat presó per a Eduardo Zaplana, el seu assessor Francisco Grau i el presumpte testaferro, Joaquín Barceló, la jutgessa instructora ja apunta a quatre empreses a través de les quals s’hauria canalitzat el cobrament de comissions i mitjançant les quals s’hauria intentat repatriar els diners cobrats al principi a l’estranger.

Es tracta d’Inmision Internacional SA, una empresa “instrumental” i possiblement radicada a l’estranger a través de la qual s’hauria fet el pagament de la comissió efectuat segons els investigadors per l’empresa Sedesa –coadministrada pels dos detinguts Vicente i José Cotino– a canvi d’una adjudicació del Pla Eòlic el 2003. En total, uns 6,4 milions d’euros que estarien a Luxemburg i que s’haurien intentat repatriar a través de tres empreses espanyoles amb seu a Alacant i Benidorm.

Aquestes societats a què apunta la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València són les immobiliàries Medlevante SL i Gesdesarrollos Integrales SL, ambdues administrades i propietat de Joaquín Barceló, i l’assessoria fiscal Turnis Sylvática SL, administrada per una dona que encara no està investigada, però que abans era administradora de Gesdesarrollos Integrales SL.

“De manera contemporània a l’eixida de fons de Luxemburg, haurien estat produint-se una sèrie de moviments solitaris (constitució d’empreses, canvis de titularitat, etc.)” que pretesament s’haurien dut a terme per al “propòsit finalista de possibilitar el retorn d’aquests fons i la posada a disposició o sota el control dels destinataris finals”, explica la jutgessa.

L’operació empresarial per la qual Sedesa hauria pagat comissions a Eduardo Zaplana va ser més que redona per a totes les parts. L’empresa dels Cotino va constituir al 20 % amb Endesa (55 %) i Bancaixa (25 %) Proyectos Eólicos Valencianos SA i va guanyar el 2003 la concessió per a construir parcs d’aerogeneradors en unes quantes zones de l’interior de la Comunitat Valenciana.

El 2009 va vendre la majoria de parcs de producció d’energia elèctrica a Corporación Acciona Eólica SL per 104 milions d’euros. El volum dels beneficis d’aquesta operació s’observa en els resultats de Proyectos Eólicos Valencianos SA el 2009, en què van passar de guanyar 3 milions un any abans a 85,3 en aqueix exercici. Una pilota en tota regla gràcies al Pla Eòlic que ara s’investiga.

Etiquetas
stats