Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Qualsevol persona que entre en un centre de salut o un hospital valencià va a ser atesa i no se li va a cobrar”

El president de la Generalitat, Ximo Puig

Miguel Giménez

València —

“Ací va a haver-hi universalitat de la sanitat, qualsevol persona que entre en un centre de salut o un hospital de la Comunitat Valenciana va a ser atesa i en cap cas se li va a cobrar cap factura sanitària”. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat des de Castelló la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la la sanitat universal valenciana arran del recurs d'inconstitucionalitat presentat a l'octubre de 2015 contra el decret-llei 3/2015 del Consell.

Tal com ha assegurat el cap del Consell, igual que quan es va qüestionar el copagament farmacèutic, el Govern valencià vol transmetre un missatge “tranquil i serè, a la Comunitat Valenciana tots tenen dret a la sanitat, ara i en el futur”.

La Generalitat està treballant, des que ha conegut el sentència, per a veure quin és l'instrument jurídic més oportú per a “reforçar el dret dels ciutadans a una sanitat universal”.

A més, Puig ha acusat al Govern de Mariano Rajoy d'utilitzar la via judicial per a defensar posicionaments polítics “injustificables”. “Deixar fora de la sanitat pública a més de 21.000 persones que ja s'han adherit a ella és simplement un exercici de inhumanitat”, ha declarat el president, per a qui l'Executiu està utilitzant una interpretació “regressiva” de la Constitució, tant en el concepte de l'estat autonòmic com en el dels drets.

Nou pacte constitucional

En opinió del cap del Consell, la sentència “reafirma que és necessari un nou pacte constitucional”. “És necessària una reforma que blinde l'esperit de la Constitució”, ha afegit Ximo Puig, qui ha insistit que s'ha de reforçar l'Estat “federal” o autonòmic enfront de la “recentralització” que pretén el Govern d'Espanya “i que aquesta sentència avala”.

Així mateix, li ha demanat a Mariano Rajoy que “acabe” amb el “decret de les retallades” que ha “enaltit la inhumanitat” i que és “absolutament perjudicial per al concepte de salut pública que al final genera també inseguretat en el conjunt de la població”.

Etiquetas
stats