Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Qui són els “delinqüents” del PP a què es refereix Mónica Oltra?

Mónica Oltra, aquest dimecres, al Palau de la Generalitat

Voro Maroto

València —

La dreta política i mediàtica s’ha llançat en tromba contra Mónica Oltra. La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, un dels rostres més populars de l’entorn de Podem i les seues confluències, no va ocultar la seua decepció el diumenge pels resultats de les eleccions generals.

El dilluns, abans de l’executiva del seu partit, Compromís, que va analitzar el 26J, va fer algunes declaracions que van molestar el PP. Les primeres, sobre l’escàs impacte de la corrupció en el suport popular al partit de Mariano Rajoy. “Em costa d’entendre, i a molts ciutadans els costa, com es vota presumptes delinqüents”.

Altres, sobre la recuperació del PP valencià, que ha guanyat molts vots després de la desfeta en les eleccions autonòmiques del maig del 2015. El resultat electoral, va dir Oltra, “continua donant aire a un partit ple de presumptes corruptes, que ha saquejat aquesta terra [la Comunitat Valenciana] i les arques públiques i que s’ha finançat il·legalment amb aqueixos diners”.

Finalment, va donar una explicació del fracàs de les enquestes i els sondejos a peu d’urna: el vot ocult és, ara, el del PP. “Quan algú va a votar ha de fer-ho sense passar vergonya. Molta gent ha votat avergonyint-se i ací està la diferència amb les enquestes”.

Els presumptes delinqüents del PP

El més obvi, parlant del PP valencià, és Óscar Clavell, reelegit diputat per Castelló el 26 de juny. Clavell, dofí d’Isabel Bonig, actual líder del PP regional, en l’Ajuntament de Vall d’Uixó (Castelló), no sols està imputat, és que està a punt de ser processat per prevaricació, malversació de cabals públics i frau i exaccions il·legals.

La seua condició de diputat, i per tant aforat, va dilatar el procediment judicial: l’instructor de l’assumpte el va remetre al Tribunal Suprem, única instància competent per a investigar i, si és el cas, enjudiciar les seues senyories. Clavell ha repetit en les llistes a pesar que la justícia veu indicis de delicte en el pagament de 700.000 euros a una adjudicatària de la Vall d’Uixó contra l’informe dels tècnics.

Gerardo Camps, vicepresident de la Generalitat amb Francisco Camps, també ha repetit en les llistes a pesar de la seua afició per les delicatessen. El PSOE va denunciar que la Conselleria dirigida per l’exvicepresident de la Generalitat va carregar a l’erari públic mig milió d’euros en àpats de luxe entre els anys 2007 i 2011, quan l’economia espanyola va caure en barrina (la desocupació va augmentar del 8 al 22%) i la Generalitat va fregar la fallida.

Oltra va anunciar que l’assumpte seria denunciat a la Fiscalia, mentre Camps va contraatacar ràpidament per a, segons fonts del PP, parar el colp i evitar caure de les llistes al Congrés. Ho va aconseguir i ja és, de nou, diputat per Alacant. Sobre ell no pesa cap imputació, però, com altres, potser podria entrar en la llista de presumptes corruptes.

Els presumptes corruptes i el finançament il·legal

Els escàndols que han sacsat el PP valencià són innumerables: hi ha un exconseller a la presó per haver robat ajudes al Tercer Món, un expresident de Diputació que ha aconseguit el tercer grau després de ser empresonat per diversos delictes fiscals i un exalcalde i exdiputat autonòmic que va estar entre reixes per prevaricació i falsedat documental. La llista podria augmentar en breu.

L’antiga cúpula del partit serà jutjada prompte per delicte electoral (finançament il·legal), uns quants exalts càrrecs de la Generalitat estan esperant la sentència pel cas Nóos, altres com Juan Cotino seuran a la banqueta pel pretés lladronici durant la visita del papa, igual que els que, pretesament, van saquejar –23 milions de botí– en una depuradora pública. El PP, pel cas Taula, ha estat imputat com a organització.

Els casos són inenarrables. Passen o no passen vergonya els votants de Mariano Rajoy, qui ni rectifica ni es penedeix és Oltra. “És un fet objectiu que els votants del PP donen suport a un partit que porta imputats en les llistes”, ha dit aquest dimecres. A pesar de la tempesta politicomediàtica, la líder de Compromís no s’espanta. Tampoc en Twitter, on aquest dimecres, en la celebració del primer any de govern valencià progressista, ha insistit en el seu missatge:

Etiquetas
stats