Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Sánchez anuncia a València que lliurarà batalla en el congrés del PSOE i repta la gestora: “El vostre temps s’ha acabat”

Pedro Sánchez és aclamat per militants socialistes a Xirivella

Miguel Giménez

València —

Pedro Sánchez ha anunciat que lliurarà batalla en el congrés extraordinari del PSOE per un partit “d’esquerres, federal, que reconega la realitat plurinacional d’Espanya”, ha reptat la gestora del partit a convocar-lo ja i ha advertit la direcció provisional: “El vostre temps es va acabar”.

Encara que estava previst que fóra a l’auditori de Xirivella –amb una cabuda de 350 persones–, finalment la primera compareixença de Pedro Sánchez davant de la militància socialista després de la seua dimissió ha estat un acte a l’aire lliure aquest dissabte celebrat a les portes de l’ajuntament de la localitat valenciana on centenars de militants i afiliats socialistes han rebut, mentre sonaven les notes de la Internacional, l’exsecretari general del PSOE al crit de “Pedro, Pedro, Pedro...”.

Els 1.500 militants reunits han corejat el “no és no!” que Sánchez va utilitzar després de la campanya per no facilitar que Mariano Rajoy tornara a ser president, cosa que finalment sí que va fer el PSOE amb l’abstenció després de la seua caiguda com a secretari general.

Sánchez ha iniciat la seua particular campanya de ‘reconquesta’ a la Comunitat Valenciana, on ha participat en una taula redona (Repensar el PSOE, construir el futur) juntament amb rellevants socialistes com Odón Elorza, Andrés Perelló o José Antonio Pérez Tapias. Ha estat emparat per militants i simpatitzants de tot Espanya (entre els assistents hi havia diputades com Zaida Cantera, que van votar no a la investidura de Rajoy) i per dirigents socialistes valencians com José Luis Ábalos, Manolo Mata o Carmen Martínez.

L’acte l’ha presentat l’alcalde de Xirivella, Michel Montaner, que començava la seua intervenció assegurant: “No són temps que quatre persones decidisquen pels altres”. Ha afegit que “el segle XXI no és temps de baronies”. L’exigència que es convoque en breu un congrés extraordinari del PSOE ha estat una constant de les primeres intervencions.

Odón Elorza ha parlat del “naixement d’un moviment de reconstrucció del PSOE” i ha fet una crida a l’acord amb altres forces d’esquerra. “La unitat no s’imposa”, ha dit per defensar “el diàleg i el respecte al pluralisme dins del PSOE” i afegir que en el partit “no sobra ningú”.

José Luis Ábalos, portaveu adjunt en el Congrés i secretari general del PSPV-PSOE a la província de València, ha al·ludit als “poders” que pretenen dir als socialistes “què s’ha de fer i què no” i ha plantejat la necessitat de construir “un projecte autònom, sense interferències”. Un projecte divers perquè Espanya té “una població molt diversa, territoris molt diversos i pensaments molt diversos”. Ábalos ha acabat fent una invitació: “Que ningú se senta amenaçat. Aquest partit és de tots”.

Després d’agrair a Pedro Sánchez la seua “coherència i dignitat”, José Antonio Pérez Tapias ha assegurat que “l’esperit de Xirivella ha pres forma”, ja que milers de firmes exigeixen el congrés extraordinari. Entre els assistents hi havia precisament José Antonio Pérez Salas, alcalde de Jun, que va promoure l’arreplega de suports per a exigir aqueixa convocatòria.

Pedro Sánchez ha començat la seua intervenció assegurant: “Diem que es pot celebrar un congrés ja”. “Volem un congrés i primàries per a aconseguir un PSOE unit”, ha continuat, després d’advertir explícitament que aqueix era “un missatge a Ferraz”. L’exsecretari general ha estat encara més dur amb la direcció provisional que presideix Javier Fernández, a què ha demanat que els diputats socialistes voten que no als pressupostos que propose el Govern. “I si Rajoy amenaça amb eleccions, no tenim por”, ha afegit, i ha advertit a continuació: “Ja t’ho dic, gestora, el vostre temps s’ha acabat”.

Sense confirmar de manera concreta que vulga optar de nou a la Secretaria General, Sánchez, que ha reivindicat també Felipe González o José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat: “Quan es convoque aqueix congrés em trobareu defensant un partit socialista d’esquerra, federal, que reconega la realitat plurinacional d’Espanya, defensant un partit plural i divers”.

Etiquetas
stats