Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La pèrdua de vots i l’auge de Compromís-Podemos debiliten Puig

Ximo Puig junt a José Luis Ábalos, Ana Botella i María Such, diputats electes pel PSOE

Voro Maroto

València —

“Els que havien decretat la mort del socialisme han fracassat”, va dir Ximo Puig, president de la Generalitat i líder dels socialistes valencians el diumenge després de les eleccions generals. Segurament, és així, però els resultats del PSPV-PSOE no són bons. Respecte de les generals del 2011, perd set punts (26% contra 19%) i 170.000 vots (700.000 per 530.000). Per donar perspectiva, a Alacant, la segona ciutat de la Comunitat Valenciana, hi van votar 173.00 persones el diumenge.

Els resultats no són satisfactoris, encara que si “honorables”, va defensar el President, que va assegurar que els comicis estatals no tindran influència en el Consell. Compromís i Podem s’han afanyat a ratificar les afirmacions de Puig que, no obstant això, és més dèbil que abans de les eleccions. Per diverses raons:

Es va convertir en president després d’unes negociacions a cara de pomes agres amb Compromís, perquè, exclòs el PP, el seu partit va ser el més votat. No obstant això, una reedició de l’entesa entre el partit de Mònica Oltra i el de Pablo Iglesias donaria la presidència –si es repetiren els resultats d’aquest diumenge o el de les autonòmiques del maig– al candidat de Compromís-Podemos.

Podem –i Compromís-Podemos– va a l’alça i el PSOE (també el PSPV) a la baixa. Els socialistes valencians no amaguem que porten moltes eleccions perforant, convocatòria rere convocatòria, el seu sòl electoral. La tendència de fons sembla inalterable. I ni la presidència de Puig ha aconseguit revertir-la.

La delicada situació del PSOE pot jugar contra Puig i el PSPV. Pedro Sánchez, candidat socialista a la presidència del Govern, potser haja de triar entre el pitjor –unes eleccions anticipades amb Podem cotitzant a l’alça– o el pitjor (facilitar un govern en minoria del PP amb una abstenció). Aqueix escenari podria ser el colp de gràcia per als socialistes valencians, que es veurien arrossegats per una decisió presa a Madrid a la qual Puig ja s’ha oposat.

No són bons temps per a Puig, un president en minoria que, tanmateix, encara pot tenir moltes coses a dir. Una bona gestió en la Generalitat podria tenir premi en les autonòmiques del 2015. L’estabilitat del Consell està, de moment, assegurada. I Sánchez, en compte de triar entre ensurt i mort, també podria ser president del Govern gràcies a una improbable, però no impossible, aliança amb Podem, Unitat Popular i altres partits d’esquerra o nacionalistes.

stats