Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València preveu recaptar dos milions d'euros pel cobrament d'impostos a l'Església: “La fiscalitat ha de ser equitativa”

El palau Arquebisbal, a València

Europa Press

València —

0

L'Ajuntament de València podria recaptar al voltant de 2 milions d'euros amb el cobrament d'impostos com el de Béns Immobles (IBI), Construccions i Obres (ICIO) i Activitats Econòmiques (IAE) a immobles i activitats dependents d'organitzacions religioses que no es dediquen al culte sinó a activitats que tenen finalitats lucratives.

Així ho ha avançat, en una entrevista a Europa Press, el regidor d'Hisenda en la capital valenciana, Ramón Vilar, que ha precisat que en aquest cas estarien hospitals, universitats i altres centres educatius, tots ells de caràcter privat i gestionats per entitats d'aqueix tipus.

L'edil ha subratllat que es mantindrien exemptes del pagament “els immobles que estan destinats a l'assistència social o a la celebració de culte”, siguen de la confessió que siguen. “A aquests no se'ls girarà cap rebut”, ha insistit, al mateix temps que ha lamentat la “molta demagògia que es fa amb això”.

“Ho he explicat ja i sempre em contesten el mateix, que l'Església -Catòlica- fa molt ben social. No estic en aqueix debat. Aqueixos centres no pagaran. Pagaran els que estan funcionant com a empreses, amb finalitats lucratives”, ha exposat el responsable municipal.

En aquest punt, ha recordat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Balears que va reconéixer l'obligació del pagament d'impostos a una “pastisseria” a Mallorca “que era de l'Arquebisbat” i ha al·ludit també a “negocis d'hostaleria” situats, per exemple, “en monestirs”.

Ramón Vilar ha valorat la possibilitat de comptar amb 2 milions d'euros més en les arques municipals de l'Ajuntament de València però ha assenyalat que en aquest cas, a més d'augmentar els ingressos “l'important” és que amb el cobrament d'aqueixa quantitat es comença a “complir el principi d'equitat fiscal” perquè tota activitat de “caràcter lucratiu” que es desenvolupe en la capital valenciana tribute.

“Per a la ciutat dos milions són importants, no són menyspreables però més enllà de la quantitat, el significatiu és complir l'equitat fiscal”, ha plantejat. El regidor ha reiterat que cobrar impostos a activitats dependents d'entitats religioses que funcionen com a negocis i no com a espais de culte “no es planteja com un enfrontament amb ningú” sinó que respon a l'objectiu que “hi haja igualtat de condicions per a operar en el mercat”.

“No és anar contra ningú. La fiscalitat ha de ser equitativa. Per a ser justa ha de ser equitativa”, ha manifestat Vilar, que ha insistit que la mesura “afectaria qualsevol entitat, fundació i església, no solament a la catòlica” i a “organitzacions d'un altre tipus que s'acullen a l'anomenada Llei de Mecenatge”.

El titular d'Hisenda ha agregat que atenent al que “entén la Unió Europea, la Llei de Mecenatge entra en contradicció amb el principis bàsic de defensa de la lliure competència”.

“El respecte a la lliure competències és un dels pilars bàsics de la Unió Europea. Em crida l'atenció que a alguns que es defineixen com a liberals en l'aspecte econòmic els puga més la part confessional del seu posicionament polític i no donen suport a aquest tipus de coses. Un liberal el primer que ha de ser és defensor de la lliure competència”, ha manifestat a aqueix respecte.

“Procés complex”

Ramón Vilar ha indicat que l'Ajuntament de València “ja ha llançat rebuts de l'ICIO a algunes entitats que estan acollides a la Llei de Mecenatge” i ha considerat que “serà posible cobrar altres impostos com l'IBI o l'IAE”. No obstant això, ha assegurat que abordar el cobrament d'aquests tributs és “complicat” i comporta “un procés complex” per a “seleccionar aquells rebuts que complisquen les condicions” per a ser recaptats.

El regidor ha afirmat que es treballa ja en aqueixa tasca i en la de quantificar quants immobles estarien en aqueixa situació i quina quantitat es podria cobrar. “Ho estem fent. Tenim el padró de tots els que s'acullen a l'exempció fiscal i ara estem depurant quins podem girar. De l'ICIO s'ha girat tot el que ací apareix i es continuarà girant a tots els que estan apareixent. L'IBI i, fins i tot, l'IAE és el que estem depurant”, ha exposat.

Així, Vilar ha assenyalat que la “primera aproximació” i “estimació” que es té indica que el cobrament seria de “al voltant de dos milions d'euros”. Ha agregat que cal tindre en compte que a algun d'aquests casos se'ls podria aplicar “retroactivitat de quatre anys”.

El regidor d'Hisenda, que ha apuntat que no descarta que hi haja afectats que recórreguen aquestes mesures del consistori, ha asseverat que si algun d'ells es dirigeix al consistori per a demanar explicacions o reclamar “se li atendrà com s'atén qualsevol ciutadà”.

Etiquetas
stats