Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

239 expedients en sis mesos i 17 milions d'euros de multes: l'oferta turística il·legal a Mallorca

Diverses persones passegen pel centre de Palma.

Europa Press

0

El Consell de Mallorca té oberts avui dia 650 expedients per oferta turística il·legal, dels quals 239 s'han obert en els darrers sis mesos i les sancions dels quals podrien ascendir, en el cas d'aquests últims, a 16,9 milions d'euros.

El conseller de Turisme, José Marcial Rodríguez, i la directora insular per a l'Oferta i la Qualitat, Clara del Moral, han presentat aquest divendres les darreres dades disponibles sobre inspecció i sanció turística després de la posada en marxa del Pla contra l'Oferta Il·legal el setembre de l'any passat.

Amb dades fins al mes de febrer passat, d'aquests 650 expedients, 239 s'han obert des de la posada en marxa del pla especial al setembre -un 248% més que els 95 que es van obrir el mateix període de l'any anterior- i la resta, uns 400, suposen la recuperació d'altres que ja estaven en marxa i patien retards.

La majoria d'aquests expedients s'han obert a Palma i, principalment, per lloguers a plurifamiliars, que s'enfronten a sancions mínimes de 40.000 euros i màximes de 100.000 euros. Rodríguez ha ressaltat que amb la posada en marxa del pla, la inspecció ha guanyat en agilitat i eficàcia. “Anem per bon camí”, ha assenyalat Rodríguez.

Més en detalls, en el cas de la capital s'ha passat, si es compara el període setembre 2023-febrer 2024 amb els mateixos mesos de l'any anterior, de 51 a 90 expedients, a Llucmajor, de 12 a 18; a Calvià, de 4 a 16; a Alcúdia, d'1 a 11; a Andratx, d'1 a 7; a Muro, de 2 a 10; a Pollença, de 0 a 5; i a Sóller, de 2 a 7.

El responsable de Turisme de la institució insular ha explicat que després de sis mesos des de l'entrada en vigor del pla, el departament ha aconseguit una millora de la gestió del procés d'inspecció i sanció que ha reduït els temps d'espera de manera notable.

D'una banda, dels 58 dies de mitjana que costava el juliol del 2023 posar en marxa una visita o inspecció a un immoble, s'han passat als 5-8 dies que es triga actualment.

D'altra banda, s'ha aconseguit també reduir en més del 60% el retard acumulat en la tramitació dels expedients de sanció contra l'oferta il·legal al sector turístic.

D'aquesta manera, de les més de 800 actes sense ordre d'inici que es van trobar al començament de la legislatura s'ha passat a les aproximadament 300 que hi ha actualment.

El conseller insular ha assenyalat que amb les dades que compta avui dia la institució insular, a Mallorca hi hauria entre 10.000 i 15.000 places turístiques il·legals i ha avançat que s'està treballant amb una empresa de geolocalització per aconseguir una millor determinació d'aquesta xifra.

José Marcial Rodríguez ha posat en valor el pla i ha destacat que les quatre branques sobre les quals s'assenta -fiscal, turístic, urbanístic i el diàleg amb les comercialitzadores- funcionen. Sobre aquesta darrera qüestió, Rodríguez ha anunciat que ja s'ha tancat una ronda inicial de contactes amb totes (Airbnb, Expedia i Booking) i s'ha aconseguit un compromís per part de totes per col·laborar i treballar junts en la lluita contra l'oferta il·legal.

Les plataformes comparteixen la sensibilitat del Consell en aquesta matèria, tot i que ha alertat de la possibilitat que l'oferta il·legal, encara que pugui ser expulsada de les plataformes comercialitzadores, acabi aglutinada en altres realitats per la picaresca pròpia d'Espanya.

En matèria fiscal, amb les primeres cruïlles de dades amb l'Agència Tributària, el Consell ha detectat que el 83% dels allotjaments turístics registrats confirmen que paguen l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) i que la resta (17%) ni ho fan. El pas següent és comprovar, a més, els casos d'allotjaments que estan pagant la taxa sense, però, no tenir llicència. “Hi ha casos sorprenents que actuen pensant que tenen llicència”, ha afirmat el conseller insular.

Respecte a la recaptació, el conseller insular ha explicat que només entre setembre i febrer s'han recaptat uns 2,3 milions d'euros, tenint en compte que quan les multes s'abonen en període voluntari la quantia es redueix. Segons el conseller, el que ha recaptat el 2024 ja iguala tot el que es va recaptar el 2022.

Etiquetas
stats