Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Podem exigeix l'expropiació de 538 habitatges desocupats a Mallorca per posar-los per a llogar social

La coordinadora de Podem Illes Balears, Lucía Muñoz, i la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez.

Europa Press

0

Unides Podem ha exigit a la presidenta del Govern, Marga Prohens, que expropiï l'ús dels habitatges desocupats de grans tenidors per posar-los per a lloguer social.

Així ho han reclamat aquest dijous la coordinadora de Podem Illes Balears, Lucía Muñoz, i la diputada al Parlament, Cristina Gómez, en una roda de premsa en què han fet públiques les dades del Registre d'Habitatges Desocupats (RVD) en mans de grans tenidors que assenyalen que a Mallorca n'hi ha 538, segons dades del 2023.

“La presidenta té l'obligació de garantir el dret a l'habitatge i ha de fer ús de totes les eines que té a la seva disposició”, ha considerat Muñoz, argumentant que “això està previst a la Llei d'Habitatge balear” i, per tant, la formació planteja una proposta “molt senzilla” i demana “només que s'apliqui la llei”.

Per la seva banda, la diputada ha assenyalat que a Mallorca hi ha més de 500 habitatges buits en mans de grans tenidors i que estan concentrats en poc més de deu propietaris. “Més de la meitat d'aquests habitatges estan en mans de filials Cerberus, un dels tres fons voltors més grans amb interessos immobiliaris a Espanya, juntament amb Blackstone i Lone Star”, han assegurat.

La coordinadora de la formació a les Illes ha insistit a reclamar “l'aplicació de la Llei d'habitatge estatal, després de l'aval del Tribunal Constitucional”. “Prohens s'ha quedat sense excuses per no regular els preus del lloguer”, ha criticat.

Igualment, Muñoz ha subratllat que a Palma hi ha 220 habitatges buits en mans de grans tenidors que figuren al registre. En aquesta línia, Unides Podem demanarà a l'equip de govern municipal, aquest divendres a la Comissió d'Urbanisme, que es coordini amb el Govern perquè expropiï l'ús d'aquests habitatges.

Finalment, han explicat que també han sol·licitat dades del registre per a Menorca, Eivissa i Formentera i que les faran públiques quan rebin resposta.

Contingut de la PNL al Parlament

La formació ha registrat una proposició no de llei (PNL) al Parlament que insta el Govern a dur a terme l'expropiació d'ús dels habitatges desocupats que constin al RVD de la CAIB, així com a fer públiques les dades del registre de forma periòdica en un marc de transparència de dades d'interès social i científic.

Així mateix, la PNL insta l'Executiu a aplicar la Llei estatal d'habitatge i desenvolupar les eines que s'hi contemplen, després de l'aval del Tribunal Constitucional.

Unides Podem considera “necessari i urgent” que les administracions públiques treballin de manera coordinada per fer front a la crisi de l'habitatge. “En un context en què la disponibilitat d'habitatges és tan baixa i l'accés es torna tan complicat, els poders públics no poden permetre que al parc de l'habitatge disponible tingui un elevat nombre d'habitatges desocupats”, argumenten al text de la iniciativa.

Etiquetas
stats